HET NIEUWE TV-SEIZOEN: DE TELEVISIEMAN

Vorige week maakte Frits Bom zijn debuut bij TV Gelderland. Hij presenteert er De Televisieman; een consumentenprogramma, elke werkdag een kwartier, en een half uur op vrijdag.

U bent weer aan het werk.

,,Ik ben nooit weggeweest. Nadat ik bij RTL4 stopte, ben ik vrijwel meteen bij TV Gelderland aan de slag gegaan.''

Hoe zat het ook alweer? U moest weg bij RTL4 omdat u een te oud publiek zou trekken?

,,Mijn programma had een lichte oververtegenwoordiging van kijkers van boven de veertig jaar. RTL4 wilde jongere kijkers. Het probleem is echter, dat ze daar niet kunnen rekenen.''

RTL4 had ongelijk?

,,Hou me niet aan de exacte cijfers, maar zeg dat ik met mijn programma De Vakantieman een miljoen kijkers trok, waarvan 30% jonger dan 40 jaar. Dat zijn er 300 duizend. Toen zei RTL; wij willen programma's die 80 procent jongeren per uitzending trekken. Maar als die vervolgens maar 100 duizend kijkers trekken, ben je uiteindelijk veel slechter af. Volgens mij is 300 duizend meer dan 80 duizend.''

RTL4 wil verjongen. U vindt dat onverstandig?

,,Ik constateer dat de kijkcijfers sindsdien in een bodemloze neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen.''

Hoe bent u bij TV Gelderland gekomen?

,,Ik ben door een groot aantal omroepdirecties gebeld. Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar ik kon op veel plaatsen langskomen.''

En toen dacht u meteen: TV Gelderland.

,,Om eerlijk te zijn, nee. Ik dacht waar beland ik? Hebben ze daar wel voldoende camera's? Maar dat bleek heel erg mee te vallen. Er is misschien minder geld, maar dat wordt driedubbel goed gemaakt door de betrokkenheid van het personeel. Bovendien hadden ze een goed aanbod: een dagelijks consumentenprogramma dat rechtstreeks wordt uitgezonden. Dan kun je én actueel én interactief zijn. Ideaal.''

Welke onderwerpen komen aan de orde?

,,De grote issues, dus KPN, UPC en de NUON. Maar ook de kleine; apparaatjes die niet werken.''

Een regionale variant van `Ook Dat Nog'?

,,Ik doe minder van dat soort humor. Aan de andere kant ben ik ook weer niet zo streng als bijvoorbeeld Radar van de TROS. Ik zit er een beetje tussenin.''

Mist u het grote publiek van RTL4?

,,Ja. Ik was een van de weinigen die per uitzending anderhalf miljoen kijkers trok. Dat blijf je missen. Je wilt scoren. Dat heb ik mezelf altijd tot doel gesteld. Aan de andere kant, Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Op sommige uren scoren we beter dan Nederland 1, en 3.''

U blijft nog wel even?

,,Ik heb gevraagd om een jaarcontract.''

En dan?

,,Dan kijken we verder. Ik wil programma's blijven maken. Dat vind ik nu eenmaal leuk. Maar dat hoeft niet bij een bepaalde omroep. Wat dat betreft heb ik een luxe positie. Mensen weten wat je kunt. Er is altijd werk voor me. Daar maak ik me geen zorgen over.''

(De Televisieman, werkdagen bij TV Gelderland, rond 18.00 uur. )