Heras houdt leiding Vuelta

De Spaanse wielrenner Alvaro Gonzalez de Galdeano van Vitalicio heeft gisteren de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. Hij versloeg in de eindsprint na 164,2 kilometer in Gijon vier medevluchters, van wie de Fransman Pascal Hervé tweede werd. De Spanjaard Jon Odriozola werd derde voor de Italianen Gentili en Faresin. Het zesde lid van de kopgroep, de Spanjaard Lopez de Munain, had een achterstand van circa 150 meter.

De rit was begonnen in Cangas de Onis. De Spanjaard Roberto Heras blijft leider in het algemeen klassement, voor zijn landgenoot Angelo Casero, die dezelfde totaaltijd heeft. Vanmiddag wacht de karavaan weer een zware bergrit met aankomst op de Angliru, een col van de hoogste categorie.

Na ongeveer 60 kilometer vormde zich een kopgroep onder aanvoering van de Italiaan Massimiliano Gentili, die maximaal 6 minuten en 30 seconden voorsprong opbouwde. Het peloton maakte geen aanstalten de vluchters te achterhalen. Geen van de renners vormde een direct gevaar voor de kop in het klassement.

Hervé kwam tijdens de vlucht in een bocht ten val toen hij even de macht over het stuur was kwijtgeraakt bij een poging zijn bidon vast te zetten op de fiets. Hij kwam in een berg mest terecht, maar kon snel weer aanpikken bij de anderen. In de slotfase, bij de klim van een berg van derde categorie op 7 km van de finish, probeerden Faresin, Gentili en Odriozola weg te komen bij de overige drie renners, maar zij slaagden daar niet in.

In de eindsprint legde Gonzalez de Galdeano, Spaans kampioen en broer van de nummer drie in het klassement Igor Gonzalez de Galdeano, zijn macht op aan de andere vluchters, van wie vooral de Italianen teleurstelden. Het was zijn tweede overwinning dit seizoen.