Guinee maakt jacht op vluchtelingen

Politie en leger in de West-Afrikaanse staat Guinee hebben de afgelopen dagen grote aantallen vluchtelingen uit Liberia en Sierra Leone opgepakt. Volgens het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), dat de situatie aanvankelijk ,,zonder precedent'' noemde, is de rust gisteren min of meer teruggekeerd. Guinee herbergt honderdduizenden vluchtelingen – 300.000 Sierra-Leonezen en 125.000 Liberianen.

De razzia's in Guinee volgden op een toespraak van president Lansana Conté, waarin hij zei dat de vluchtelingen gewapende dissidenten helpen die verantwoordelijk zijn voor diverse recente aanvallen op Guinese grensplaatsen. Bij deze aanvallen zijn tientallen doden gevallen. ,,Burgers en soldaten, laat ons ons land verdedigen. Vernietig de binnendringers'', aldus Conté. Hij riep de bevolking op vluchtelingen bijeen te drijven en verdachten te arresteren, en deze volgde zijn parool.

Guinee sloot vorige week zijn grenzen met Liberia en Sierra Leone na de aanvallen op zeker drie grensdorpen. De betrekkingen tussen Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn al lange tijd gespannen. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië beschuldigen Liberia ervan rebellengroepen te steunen die de regio destabiliseren, waaronder het Revolutionair Verenigd Front, dat in Sierra Leone tienduizenden burgers systematisch heeft verminkt.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan deed gisteren een beroep op de presidenten van Guinee en Liberia om in samenwerking met de regionale organisatie ECOWAS de spanningen te verminderen en de vrede aan de grenzen te herstellen. Hij vreesde dat de spanningen aan de grenzen nadelige gevolgen zouden hebben voor de toestand in Sierra Leone, waar na negen jaar burgeroorlog een moeizaam vredesproces gaande is.