Groene stroom verkoopt niet

Energiebedrijven verkopen een groot deel van hun groene stroom als reguliere energie, omdat er onvoldoende vraag naar is. Groene stroom wordt op milieuvriendelijk wijze opgewekt, bijvoorbeeld met behulp van windmolens. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat de vraag naar groene stroom het aanbod snel voorbij zal schieten, waardoor er zelfs een tekort ontstaat. Dit jaar zullen gebruikers een half miljard kilowattuur groene stroom afnemen. Dat heeft het CBS uitgerekend op basis van vastgelegde contracten. Daarmee is er bijna twee keer zo veel groene stroom besteld als in 1999 en ruim vijf keer zo veel als in 1997. Maar het is niet genoeg. De energiebedrijven hebben zich ten doel gesteld dat dit jaar 1,7 miljard kilowattuur van de afgezette stroom groen moet zijn. Ruim tweederde dreigt dus als `normale' stroom te worden verkocht.