F1-coureurs twisten over oorzaak crash

Formule I-coureur Rubens Barrichello pleit er voor dat zijn collega Heinz-Harald Frentzen voorlopig wordt uitgesloten van deelname aan races. De Braziliaan wijst de Duitser aan als veroorzaker van de enorme crash in de Grote Prijs van Italië, op het circuit van Monza, waarbij een 33-jarige Italiaanse brandweerman die langs de baan stond overleed.

Volgens Barrichello remde Frentzen te laat voor de tweede chicane op het Autodromo Nazionale Monza. Op zijn beurt houdt de Jordan-coureur Frentzen Barrichello verantwoordelijk voor de crash. De Duitser wilde Barrichello naar eigen zeggen inhalen. ,,Maar hij week van zijn lijn af en remde onverwacht'', aldus Frentzen, die een aanrijding niet meer kon vermijden.

,,Te gek voor woorden'', noemde Barrichello de verklaring van Frentzen. ,,Ik was Trulli aan 't inhalen en remde voor die bocht zo laat mogelijk'', aldus de Braziliaan over de oorzaak van de crash. ,,Frentzen moet de auto die voor hem rijdt niet als referentiepunt nemen voor zijn eigen rempunten. Hij is volledig verantwoordelijk voor wat er is gebeurd en zou geschorst moeten worden.''

Omdat de crash een dodelijk slachtoffer eiste, is de Italiaanse justitie een onderzoek begonnen. Officier van justitie Salvatore Bellomo heeft na de race vijf coureurs ondervraagd over de gebeurtenissen. Behalve Barrichello en Frentzen waren dat de overige drie coureurs voor wie de race eindigde in de grindbak, vlakbij de plaats waar de Italiaanse brandweerman Paolo Gislimberti door rondvliegende onderdelen van crashende wagens werd geraakt: McLaren-Mercedescoureur David Coulthard, Frentzens teamgenoot Jarno Trulli en Arrows-coureur Pedro de la Rose, de Spaanse teamgenoot van Jos Verstappen.

,,Hij heeft me gevraagd wat er is gebeurd en wie er bij me achterop was gereden'', zei Barrichello tegen het Italiaanse persbureau Ansa over zijn verhoor door Bellomo. ,,Ik ben verhoord als een getuige.''

Het is nog niet duidelijk of er een rechtszaak voorvloeit uit het onderzoek van Bellomo. Vandaag heeft hij na onderzoek vijf in beslag genomen wagens (van Barrichello, Frentzen, Trulli, De la Rosa en Coulthard) vrijgegeven.

De zaak roept herinneringen op aan de rechtszaak naar aanleiding van de dood van de Braziliaanse Formule I-coureur Ayrton Senna, die in 1994 overleed aan de gevolgen van een crash op het circuit van Imola, eveneens in Italië. Vorig jaar werd deze zaak afgesloten, zonder veroordeling.

Op Monza bleven de coureurs zondag ongedeerd na de crash. Wel had Barrichello een groot gat in zijn helm. Nadat hij in de grindbak tot stilstand was gekomen met zijn Ferrari, stortte de gelanceerde Arrows van De la Rosa naast hem neer. Vlak daarvoor miste de bolide van de Spanjaard op het nippertje het hoofd van Coulthard.

De Jaguar van Johnny Herbert raakte niet beschadigd bij een aanrijding kort na de start met teamgenoot Eddie Irvine, zoals gisteren in deze krant werd gemeld. Hij verloor een achterwiel bij de massale crash. Op drie wielen bereikte Herbert de pits en daar eindigde voor hem de race.