Droogte kost een fortuin

In de landen van de Kaukasus en Centraal-Azië heeft langdurige droogte deze zomer voor een tegenvallende oogst en financiële catastrofe gezorgd.

Overheden en hulporganisaties hebben voor hongersnood in de landen van de Kaukasus en Centraal-Azië gewaarschuwd. Ernstige droogte heeft de graanoogst in de landen ten zuiden van Rusland grotendeels vernietigd, en Armenië, Azerbajdzjan, Tadzjikistan en Oezbekistan hebben inmiddels al om hulp gevraagd bij Westerse hulporganisaties.

Georgië heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn oostelijke provincies, waar ongeveer de oogst op driekwart van de 100.000 ingezaaide hectaren is vernietigd. De Georgische minister van Voedsel en Landbouw Kirvalidze heeft verklaard dat zijn land op korte termijn tenminste 30.000 ton wintertarwezaad en negen miljoen liter diesel nodig heeft. ,,Voor Georgië, waar de landbouw ongeveer 28 procent van het bruto binnenlands product bedraagt, is deze situatie een verschrikkelijke beproeving,'' aldus Kirvalidze. Hij schat dat Georgië door de aanhoudende droogte inmiddels al 200 miljoen dollar heeft verloren. Georgië heeft verzoeken voor voedselhulp gestuurd aan de Verenigde Naties en de EU.

In het nabijgelegen Azerbajdzjan zijn de verliezen als gevolg van de droogte opgelopen tot 100 miljoen dollar, schat de Azerbajdzjaanse onderminister van Landbouw, S. Veliev. Azerbajdzjan heeft de Wereldbank om hulp gevraagd bij het bestrijden van de gevolgen van het weer.

Ook in het kleine Armenië zal de tarweoogst 100.000 ton minder groot zijn dan die van het vorige jaar volgens regeringsfunctionarissen. In alle landen zijn ook de oogsten van maïs- en fruitoogsten aangetast.

Het Internationale Rode Kruis heeft vorige week verklaard dat Georgië, Armenië en Tadzjikistan snel hulp nodig hebben om een hongersnood af te wenden. Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat de droogte in Tadzjikistan, de armste van de voormalige Sovjet-republieken, deze winter kan leiden tot een verschrikkelijke humanitaire ramp. De voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, verwacht dat het graantekort tot 313.000 ton kan oplopen en voegde daaraan toe: ,,Een voedseltekort van deze omvang zal onvermijdelijk uitmonden in ondervoeding op grote schaal, en zelfs verlies van levens.''

De Tadzjiekse onderminister van Landbouw Asjoerov schat het verlies op 49 miljoen dollar, minder dan de 57 miljoen dollar die de humanitaire organisaties vermoeden dat de droogte Tadzjikistan zal kosten. Asjoerov weigerde commentaar te leveren op de mogelijkheid van een hongersnood, maar gaf toe dat er een enorm tekort aan voedselgewassen dreigt. ,,De droogte heeft 100.000 hectare vernietigd van de 289.000 hectare die waren gezaaid.'' Tadzjikistan zal dit jaar slechts 250.000 ton tarwe kunnen oogsten, terwijl het land een jaarlijkse consumptiebehoefte heeft van 800.000 ton.

De opbrengsten per hectare blijven ook achter in het nabijgelegen Oezbekistan. De Oezbeken oogstten dit jaar 3 miljoen ton graan, veel minder dan de 4,29 miljoen ton die zij dachten binnen te halen. Het ministerie van Landbouw heeft verklaard dat 300.000 ton tarwe verloren is gegaan in gebieden die niet geïrrigeerd worden.

Het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties zei deze week dat het een verzoek om voedselhulp heeft ontvangen voor de Karakalpakstan-regio in Oezbekistan.

De droogte heeft in Kazachstan, in het verleden de graanschuur van de Sovjet-Unie, de hoop op een grote oogst die als buffervoorraad zou kunnen dienen de grond ingeslagen. Kazachstan heeft de prognose voor de oogst met eenvijfde verlaagd na een zeer droge periode in de vruchtbare noordelijke boerenregio. Vice-premier D. Achmetov zei vorige week dat Kazachstan dit jaar slechts 11 miljoen ton graan zou produceren, waarvan 9,2 miljoen ton tarwe. ,,We hebben 50 dagen van onafgebroken droogte meegemaakt vanaf 19 juni tot het einde van juli,'' zei B. Assainova van het landbouwdepartement van de Pavlodar-regio, het hart van Kazachstans landbouwgebieden.