Democraten Hongkong vallen terug

De Democratische Partij van Martin Lee Chu-ming is de grote verliezer geworden van de zondag gehouden parlementsverkiezingen in Hongkong.

Volgens de definitieve verkiezingsuitslag, die gisteren werd bekendgemaakt, hebben de democraten 34 procent van de stemmen gekregen, acht procent minder dan twee jaar geleden. De Peking welgezinde Democratic Alliance for the Betterment of Hongkong (DAB) zag daarentegen haar steun met vier procent toenemen, ondanks een recent schandaal rond een van haar kandidaten.

De uitslag van de verkiezingen die in hun opzet zeer omstreden zijn, toont aan hoe loyaal het stemmend bevolkingsdeel van Hongkong is aan de partij die de meeste energie heeft gestoken in het oplossen van sociale vraagstukken op lokaal niveau. Het schandaal rond DAB-parlementariër Gary Cheng, die onlangs heeft toegegeven informatie over een eigen bedrijf te hebben achtergehouden, is volgens veel kiezers blijkbaar overkomelijk. Ondanks de door hem geheim gehouden belangenverstrengeling werd Cheng teruggekozen in het parlement. Ook aan het `pro-Peking' predicaat van de DAB storen de kiezers zich niet.

De Democratische Partij dicht haar stemmenverlies toe aan ,,een losser worden van de band met het volk''. De Democratische Partij kreeg in 1995 – voor de overgang van de voormalige Britse kroonkolonie in Chinese handen – nog 57 procent van de stemmen. De winst van toen en tijdens de verkiezingen van drie jaar later, kwam vooral voort uit het uitgesproken wantrouwen dat in die tijd ten aanzien van China bestond. Inmiddels is die angst bekoeld en richt het Hongkongse electoraat zich meer op sociale vraagstukken en persoonlijke problematiek.

De opkomst van 43 procent was laag en waarschijnlijk het gevolg van een groeiende frustratie die in Hongkong bestaat over een vleugellam parlement. Een selecte groep van schatrijke tycoons, captains of industry en managers kiest indirect – via zogeheten beroepsgroepen – 36 zetels in het parlement. De overige 24 zetels werden direct gekozen door in totaal 1,33 miljoen kiesgerechtigden.