De Haan optimistisch over debuut

In Lyon speelt Heerenveen vanavond zijn eerste wedstrijd in de Champions League. ,,We moeten trots zijn op wat we hebben bereikt'', zegt Heerenveentrainer Foppe de Haan.

Trainer Foppe de Haan vindt dat er in Nederland ten onrechte te geringschattend wordt gedaan over het niveau van Heerenveen. De Friese oefenmeester is ervan overtuigd dat zijn elftal vanavond tegen Olympique Lyon zal aantonen dat het thuishoort in de Champions League. Al staat Heerenveen in de stad tussen de Rhône en de Saône voor een zeer ware taak.

Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde schroefde in augustus de verwachtingen al hoog op door tijdens de jaarlijkse persconferentie te verkondigen dat het streven erop is gericht de tweede ronde te bereiken. ,,En daar geloven we in'', zei Van der Velde destijds optimistisch.

De loting voor de Champions League was toen nog niet bekend. Inmiddels weet Heerenveen dat het minimaal tweede moet worden in een naar Europese maatstaven modale club tamelijk zware poule met Olympique Lyon, Olympiakos Piraeus en nota bene de Champions-Leaguefinalist van vorig seizoen Valencia. Hoewel in Nederland de opvatting heerst dat Heerenveen door gebrek aan routine net zo kansloos zal zijn als Willem II vorig seizoen, is De Haan optimistisch gestemd. ,,Ik verwacht dat we aardig mee gaan doen. Ik heb er alle vertrouwen in.''

De trainer, die al vijftien jaar in dienst is van Heerenveen, kun je op z'n ziel trappen door te stellen dat zijn elftal vorig seizoen bij toeval tweede is geworden in de Nederlandse competitie. Hij vindt niet dat zijn club zover is gekomen omdat de topclubs het hebben laten afweten. Er lag immers een jarenlang beleid ten grondslag aan het succes van Heerenveen dat stap voor stap is ontwikkeld. ,,We zijn met grote voorsprong op Feyenoord en Ajax tweede geworden achter PSV'', zei De Haan gisteren in Lyon. ,,We moeten trots zijn op wat we hebben bereikt en er niet te denigrerend over praten.''

Tegelijkertijd weet De Haan dat Heerenveen vanavond in Stade de Gerland voor een zwaar Europees examen staat. En dan te bedenken dat Heerenveen momenteel door de blessure van Dennis de Nooijer eigenlijk niet eens een vaste spits heeft. Dat de verdedigers Hansma en Venema het moeten opnemen tegen de spitsen Anderson en Marlet lijkt ook al een hachelijke zaak. Uit de analyses van de wedstrijden die Lyon speelde tegen Saint-Etienne en Lens heeft De Haan zijn strijdplan samengesteld. ,,Tegen Lens blonken de spitsen Anderson en Marlet uit. Hun medespelers mogen die twee niet bereiken. We moeten dan ook kort verdedigen op het middenveld. We gaan Lyon dwingen lange ballen van achteren naar voren te trappen. Zelf moeten we de bal wat langer vasthouden en niet te vaak de aanval zoeken. Ik wil daarom het middenveld versterken'', aldus De Haan die zich op de druk bezochte persconferentie in Lyon net premier Kok voelde. Waarop hij de Franse tolk moest uitleggen dat hij geen haan bedoelde, maar de Nederlandse minister-president.

De Haan meent verder dat aanvaller Jeffrey Talan beter met zijn krachten moet omspringen. Na de wedstrijd tegen NAC was hij en ook Johan Hansma licht geblesseerd. Beiden kunnen vanavond echter het Champions-Leaguedebuut van Heerenveen meemaken. Heerenveen kan buiten Dennis de Nooijer alleen niet beschikken over Tieme Klompe.