Conan Doyle postuum van moord verdacht

De Britse schrijver Arthur Conan Doyle, geestelijk vader van de speurder Sherlock Holmes, wordt postuum verdacht van plagiaat en zelfs moord. Dit schrijft de Engelse krant The Independent on Sunday in zijn laatste editie. Naar aanleiding van theorieën van een Engelse amateur-biograaf onderzoekt Scotland Yard de mysterieuze dood, in 1907, van Bertram Robinson, de man die het boek schreef waarop Conan Doyle zijn beroemde roman The Hound of the Baskervilles (1901-'02) baseerde.

Volgens Rodger Garrick-Steele, die Scotland Yard inzage gaf in het manuscript van zijn studie House of the Baskervilles, pikte Conan Doyle (1859-1930) het idee voor zijn beroemdste Sherlock-Holmesverhaal uit het in 1900 verschenen boek Adventure on Dartmoor van zijn vriend Robinson. Op basis van brieven, wilsbeschikkingen en veel circumstantial evidence stelt Garrick-Steele dat de voormalige arts Conan Doyle zijn vriend zeven jaar later het zwijgen oplegde door hem te vergiftigen met regelmatige doses laudanum. Hij kreeg daarbij hulp van de vrouw van Robinson, Gladys, die uit frustratie over haar kinderloosheid een verhouding met Conan Doyle was begonnen. Om zijn theorie te bewijzen ijvert Garrick-Steele voor het opgraven van het lichaam van Robinson, die volgens de lijkschouwing in 1907 stierf aan tyfus.

,,De hele theorie is een groot verzinsel'', meent de Sherlock Holmes Society, die overigens toegeeft dat Conan Doyle zich door Robinson heeft laten inspireren tot het meermaals verfilmde The Hound of the Baskervilles. Conan Doyle noemde Robinson wel in de dankbetuigingen bij zijn roman, en volgens Garrick-Steele moet juist dát Robinson van de succes-auteur hebben vervreemd.

Niet alleen de reputatie, maar ook het erfgoed van Conan Doyle ligt onder vuur. Onlangs werd bekend dat de hamburgerketen McDonald's van zins is om naast het ouderlijk huis van de schrijver in Edinburgh een drive-thru-restaurant te bouwen. Conan Doyle woonde van 1862 tot 1867 in Liberton Bank House, dat tot zeer slechte staat vervallen is. De gemeenteraad van Edinburgh zal dit najaar beslissen of McDonald's op het landgoed mag bouwen, en of het huis in een museum zal worden veranderd, zoals het Sherlock Holmes Journal voorgesteld heeft.