Chinese verdachten Dover-transport gepakt

De Chinese politie heeft een onbekend aantal landgenoten aangehouden in verband met de ontdekking van de dood van 58 Chinezen in Dover, afgelopen juni. Zij zouden mede-verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de reis van de illegalen, die vanuit de provincie Fujian via Oost-Europa en Nederland naar Dover ging.

De aanhoudingen zijn gisteren in Peking bekendgemaakt door een Britse politiefunctionaris. Hij verbleef enige tijd in Peking om alle 58 mensen te identificeren die bij de overtocht naar Dover om het leven kwamen. In die missie is hij geslaagd. Daarbij werd gebruikgemaakt van DNA-materiaal en bloedtests. De Brit prees de samenwerking met de Chinese politie. Eerder waren spanningen gerezen tussen de Britse en Chinese autoriteiten over het Dover-onderzoek. De Britse politie wilde ter plaatse strafrechtelijk onderzoek doen naar de organisatoren van het smokkeltransport maar beklaagde zich dat de Chinese autoriteiten daarvoor geen toestemming gaven.

Het nu afgeronde onderzoek naar de identificatie van de slachtoffers staat los van dat strafrechtelijk onderzoek, aldus een woordvoerder van de politie in Kent vanochtend. De in Peking verblijvende Britse hoofdinspecteur zei nochtans dat hij alle vertrouwen heeft in de professionele wijze waarop de Chinese politie probeert de organisatoren van de fatale reis aan te houden.

De Britse politie arresteerde tot nu toe in het Verenigd Koninkrijk drie mensen, onder wie de Nederlandse chauffeur Perry W. Ook is een tolk gearresteerd die als contactpersoon in het Verenigd Koninkrijk werd genoemd door de twee overlevenden van de fatale overtocht.

Deze twee overlevenden zijn opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma om ze te beschermen tegen mogelijke represailles uit de criminele kring waarin de organisatoren van de mensensmokkel verkeren. Zij hebben vrijwel alle namen van de organisatoren aan de Britse politie gegeven.

In Nederland zijn tot nu toe twaalf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de smokkelorganisatie. De hoofdverdachte van de Nederlandse misdaadtak, de 34-jarige O., een Nederlander van Turkse origine, is nog altijd voortvluchtig. Ook diens veronderstelde Chinese opdrachtgevers zijn niet aangehouden.

Eerder werd bekend dat de politie, mede dankzij het Britse onderzoek, een goed zicht heeft verkregen op de Chinese opdrachtgevers van de in Nederland werkzame dadergroep. Verondersteld wordt dat deze opdrachtgevers veelal in Nederland verbleven toen het fatale transport naar Dover plaats had. De politie is tijdens haar onderzoek echter gestuit op een grote zwijgzaamheid in Chinese kring. De man die aanvankelijk werd verondersteld de Nederlandse leider te zijn van de smokkelbende, de 24-jarige Rotterdammer Arjen van der S., verkeert inmiddels op vrije voeten. Volgens justitie was hij `katvanger'. Hij is op een onbekende plaats ondergedoken, aldus zijn advocaat Van Meurs.