Bodem valt weg onder koers euro

De koers van de euro blijft dalen. Vanmorgen bereikte de Europese munt recorddiepten tegenover zowel de Amerikaanse dollar, de Japanse yen als de Zwitserse franc. Ruwe olie steeg in prijs.

De koersval tegenover de Zwitserse franc, de munt die de dalende euro tot maart dit jaar volgde, betekent de nieuwste tegenvaller voor de eurokoers. Vanmorgen daalde de euro tot een koers van 1,5155 Zwitserse franc. Tegenover de dollar werd een diepterecord bereikt van 0,8553 dollar, tegenover de yen een laagtepunt van 90,70 yen per euro.

Tegen het middaguur veerde de eurokoers wat op, door een aantal grote kooporders, die zorgden voor angst voor interventies door de Europese centrale bank. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie zei vanmorgen in een Duits tijdschrift echter dat interventies weliswaar ,,ook in het belang van de Verenigde Staten zijn'', maar dat niet mag worden verwacht dat de VS daar in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november aan zullen meedoen. De euro noteerde rond 0,86 dollar rond het middaguur. De handel wachtte op een toespraak van president Duisenberg van de Europese Centrale Bank voor het Europees Parlement, die vanmiddag plaatsvond.

Op de valutamarkt wordt voor donderdag, als de Europese Centrale Bank vergadert, geen nieuwe renteverhoging verwacht, zo bleek vanmorgen uit de uitslag van de tweeweekse belening door de ECB op de geldmarkt. De gemiddelde rente bedroeg 4,59 procent, vlak boven het officiële rentetarief van 4,5 procent dat twee weken geleden door de ECB werd opgeschroefd vanaf 4,25 procent.

De prijs van ruwe olie trok vanmorgen weer aan op de internationale markten, nadat olie ook gisteren uiteindelijk al hoger sloot, op gemiddeld 33,81 dollar per vat Brent-olie voor levering in oktober bij het slot van de handel op de IPE in Londen. Handel vanmorgen wees op een verdere stijging van 35 dollarcent. In de Verenigde Staten werd gisteravond een recordprijs neergezet voor diesel.