80 miljoen extra voor eco-landbouw

De biologische landbouw krijgt de komende jaren een flinke financiële impuls. Minister Brinkhorst (Landbouw) trekt hiervoor voor de periode 2001-2004 naar verluidt een bedrag van 80 tot 85 miljoen gulden uit. Op prinsjesdag maakt hij dat officieel bekend.

De subsidie is bedoeld om de verkoopmethode van biologische producten te verbeteren. Nu schort het daaraan, waardoor er momenteel onder meer een overschot is aan onverkochte eco-melk. Brinkhorst bestemd het geld niet voor hogere inkomens van bio-boeren.

Eerder deze maand zei de D66-minister dat hij wil dat in 2005 op 5 procent van de Nederlandse landbouwoppervlakte biologisch wordt gewerkt. In 2010 moet dat 10 procent zijn.

Nu is 1 procent van deze oppervlakte in gebruik voor deze methode, waarbij boeren minder bestrijdingsmiddelen en meer diervriendelijker werkwijzen toepassen.

De overkoepelende land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland zegt het in een reactie prima te vinden dat het geld wordt besteed aan betere afzet. De boeren hopen echter dat de nieuwe subsidie niet ten koste gaat van bestaande hulp voor boeren die omschakelen naar de biologische of ecologische productie.,,Omschakelen heeft nu te veel risico's en kosten om geheel aan de markt over te laten'', aldus een LTO-woordvoerder.

Het Platform Biologica, waarin de organisaties voor biologische landbouw samenwerken, wil nog niet reageren op de verhoogde subsidieverlening. Directeur B. Ruitenbeek wacht tot prinsjesdag. Eerder stelde Biologica dat in 2000 en 2001 minimaal 50 miljoen gulden nodig is.