Zhu wil snel onderzoek ramp China

Premier Zhu Rongji van China heeft gisteren, twee dagen na de dodelijke explosie in de West-Chinese provincie Xinjiang, opgedragen tot een versneld onderzoek naar de oorzaken van de ramp. Bij de explosie vrijdagavond, in het centrum van de provinciehoofdstad Urumqi, kwamen ten minste 60 mensen om. Meer dan 170 raakten gewond.

Premier Zhu bracht de dag na de ontploffing een al eerder gepland bezoek aan de stad voor gesprekken met de daar voor zaken aanwezige voormalige Amerikaanse minister van Financiën Robert Rubin. De Chinese staatstelevisie toonde beelden van een bedrukte Zhu aan het ziekbed van een gewond kind. Ook president Jiang Zemin zou ,,belangrijke instructies'' hebben verstrekt ,,voor een doelmatige aanpak'' van het incident.

Ooggetuigen, aangehaald in de pro-Chinese krant Ta Kung Pao uit Hongkong, bevestigen het vermoeden dat een militaire vrachtwagen vol explosieven is ontploft. ,,De explosie had plaats toen veel mensen terugkwamen van hun werk. Een deel van de weg was opgebroken en er was veel verkeer'', aldus een getuige.