Williams is onverslaanbaar

De beste tennisster ter wereld heet Venus Williams. De 20-jarige Amerikaanse pakte zaterdag de titel op de US Open nadat ze in New York zowel nummer één Martina Hingis als nummer twee Lindsay Davenport had verslagen. Het betekende de tweede grand slam voor Williams, die sinds haar Wimbledontitel geen partij meer verloor.

Nadat Davenport in de vroege avond van New York op matchpoint de bal uitsloeg, vierden dochter Venus en vader Richard Williams op het centre court hun eigen feestje. Venus stak haar armen in de lucht. Vader Williams voerde zelfs voor de kleine twintigduizend toeschouwers een vreugdedansje op. Daarna omhelsden de twee elkaar innig. Serena Williams, de kampioene van vorig jaar, bleef klappend en juichend met haar andere zussen op de tribune zitten. Davenport liet de nederlaag gelaten over zich heen gaan.

Iets na vijf uur in de middag waren Williams en Davenport zaterdag onder luid gejuich het Arthur Ashe-stadion binnengelopen voor de eerste All-American finale sinds 1984. De zeppelins cirkelden boven het stadion. Op de tribune zag president Bill Clinton hoe zangeres Patti LaBelle het volkslied zong. Leden van de marine overspanden het gehele centre court met een immense Amerikaanse vlag. Uit de torens van het stadion schoten vuurpijlen de donkere lucht in. Maar nog voordat de speelsters een bal konden slaan, kletterde de regen op de baan.

Toen ruim anderhalf uur later de baan met handdoeken was opgedroogd, was een deel van het publiek al vertrokken en was Clinton al op weg naar zijn vrouw Hillary. De president miste een finale die het aanzien nauwelijks waard was. Het makke publiek zag hoe de 20-jarige Williams binnen anderhalf uur afrekende met haar 24-jarige landgenote: 6-4 en 7-5.

In het begin van de partij was het echter Davenport geweest die het initiatief pakte en snel uitliep naar een 4-1 voorsprong. Daarna volgde de ommekeer. Davenport sloeg bijna geen bal meer goed en Williams begon juist iets minder fouten te maken. Ze won vervolgens vijf games op rij en pakte de eerste set.

In de tweede reeks wist de slecht bewegende Davenport nog één keer de service van haar tegenstandster te breken, maar een game later stond het alweer 2-2. In het krachttennis dat Williams en Davenport tegen elkaar speelden, ging het erom wie de minste fouten maakte en wie de meeste kansen benutte. Op de cruciale momenten was de meer atletische Williams zaterdag doeltreffender. Van de acht breakpoints benutte Williams er vijf. Davenport kreeg vijftien breakpoints, maar wist er slechts drie te benutten.

Venus Williams zette met haar winst tijdens de US Open een indrukwekkende opmars naar de nummer een positie op de wereldranglijst voort. De afgelopen jaren had de donkere Amerikaanse het onderspit moeten delven tegen Hingis en Davenport. Sinds ze afgelopen mei haar comeback maakte na een dubbele polsblessure, speelde Williams beter dan ooit.

Twee maanden geleden behaalde ze voor het eerst in haar carrière een grand slamtitel op Wimbledon. De 26 partijen die ze daarna speelde, won ze allemaal. Het leverde haar toernooizeges in Stanford, San Diego, New Haven en New York op. Haar volgende doel is de nummer één positie van de wereldranglijst. Als ze blessurevrij blijft, is het normaal gesproken louter een kwestie van tijd voordat ze zich officieel de beste tennisster van de wereld mag noemen.

Maar voordat Williams de laatste stap naar de top zet last ze in het najaar nog één keer een rustperiode in. In oktober gaat ze voor elf weken terug naar school op haar opleding af te maken. Dan speelt ze maar één of twee toernooien. ,,Er zijn dan niet veel toernooien'', zei Williams zaterdag. ,,Maar ik heb nu het gevoel dat ik de mogelijkheid om alles net even iets anders te gaan doen. Ik begin aan veel dingen die ik dan niet meer afmaak. Daarom ga ik nu terug school om die af te maken.''

Daarna zal Williams zich volledig gaan richten op haar missie om de nummer één positie op te eisen. Want ook haar werk op de tennisbaan wil ze afmaken. Voor vader Richard is het het slechts een bevestiging van wat hij altijd al had verwacht. Toen Venus en Serena nog in het kraambed in getto Compton in Los Angeles lagen, riep hij tegen iedereen die het hoorde wilde, dat zijn dochters het vrouwentennis volledig zouden gaan domineren.