Van Heeswijk snelste in sprint Parijs-Brussel

Max van Heeswijk heeft zaterdag voor het eerst in zijn carrière een belangrijke eendagswedstrijd gewonnen. De Nederlandse renner won met overmacht de massasprint van de semi-klassieker Parijs-Brussel. Na 249 kilometer bleef hij in de sprint de Deen Frank Hoj en de Belg Ludovic Capelle voor. Van Heeswijk kreeg de beloning voor een seizoen hard werken voor zijn teamgenoten bij Mapei. ,,De ploeg werkte fantastisch voor me. Ik was in de finale nog hartstikke fris.''

Mapei hield in de nerveuze slotfase het peloton bijeen. Vluchtpogingen werden tenietgedaan. Van Heeswijk mocht vervolgens voor eigen kansen rijden. ,,Bartoli en Bettini hadden daar geen moeite mee. In de sprint zijn ze toch kansloos'', zei de 27-jarige Nederlander, die volgend jaar voor de nieuwe Domo-Farm Frites-ploeg uitkomt. Jelle Nijdam was in 1989 de laatste Nederlander die Parijs-Brussel op zijn naam had geschreven.

Axel Merckx nam de sprinter in de laatste kilometer op sleeptouw. Van Heeswijk bekroonde het voorbereidende werk met een oppermachtige sprint. Met een lengte voorsprong op de Deen Hoj ging hij over de streep. Na zijn zege op de slotdag van de Vuelta in 1997 opnieuw een grote zege. ,,Ik had natuurlijk al een mooie zege in de Vuelta, maar dit voelt ook erg lekker.''