TE KOOP

Vieze vingers

Afzuigkap met afstandsbediening van Zanussi (0172-468468). Verkrijgbaar bij keukenspeciaalzaken voor ƒ3.799 (eilandmodel) of ƒ2.779 (wandmodel), afstandsbediening ƒ149.

Straks wordt het ook in de keuken zoeken geblazen naar de afstandsbediening, en wel die van de afzuigkap. Het voordeel van het apparaatje? Geen vieze vingers aan de kap zelf en het is een ideaal hulpmiddel voor mindervaliden, aldus de fabrikant.

De afzuigkap (eilandschouwkap ZHC 921 X of wandmodel ZHC 919 X2) heeft een grote afzuigcapaciteit (respectievelijk 280-600 m3 of 450-550 m3) en is uitgevoerd in RVS. De kap zelf is voorzien van tiptoetsen. ,,Ik werk nu met een soort prikstok om mijn afzuigkap te bedienen'', zegt Robbie van Weegen, die vanaf zijn dertiende in een rolstoel zit. ,,Liever had ik gezien dat de ouderwetse grote drukknoppen op de kap zelf terugkwamen, dan de toevoeging van een afstandsbediening. Mijn handen functioneren niet goed en kunnen zo'n klein apparaatje niet bedienen. Geen vieze vingers op de kap? Een vettige afstandsbediening lijkt mij onhygiënischer.''

Zuinige warmte

Energiezuinige Jotul houtkachel van importeur Helex (voor verkoopadressen: 023-5833000). Verkrijgbaar voor ƒ4.650 (inbouwvariant I 350), ƒ5.495 en ƒ6.395 (F302 en F350, beide vrijstaand).

De Noren zitten zo'n acht maanden per jaar in de winterkou. Als er iemand verstand van kachels moet hebben, zijn zij het dus wel. De Noorse Jotul werkt met het Clean Burningsysteem: de kachel zuigt extra zuurstof aan om de verbranding zo volledig en intensief mogelijk te laten verlopen. Daardoor is in vergelijking met kachels zonder dit systeem minder hout nodig voor dezelfde warmteproductie.

Het allerzuinigste type, de F350, heeft keramische zijpanelen die zorgen voor extra isolatie. Ze zijn in diverse kleuren leverbaar.

Driek Tieze, gepensioneerd kachelinstallateur is naar eigen zeggen `fan' van het merk Jotul. ,,Het zijn degelijke en eigentijdse kachels. Ik heb de F350 aangeschaft en de besparing op hout is aanzienlijk. Wel schrok ik toen in de winkel bleek dat ik ruim 1.700 gulden extra moest betalen voor de tegelset aan de zijkant van de haard. Tel dat liever meteen bij de prijs op, dan weten mensen waar ze aan toe zijn.''

Zelf meten

PrecisionSensor, bloeddrukmeter van Braun (informatie 070-4131666), verkrijgbaar bij apotheek en drogist voor ƒ169 (zonder geheugenfunctie), ƒ189 (geheugen voor 20 metingen) en ƒ219 (geschikt voor gebruik door twee personen, geheugen voor 230 metingen).

Eén op de vijf volwassenen kampt met een te hoge bloeddruk (hypertensie). Bij eigenhandige controle met een polsbloeddrukmeter is de stand van de pols (idealiter ter hoogte van het hart) van belang. Wordt die te laag gehouden, dan neemt de bloeddruk tijdelijk en plaatselijk toe – en vice versa – waardoor de meting geen realistisch beeld geeft.

De PrecisionSensor van Braun geeft met pijltjes op het display aan wanneer de medisch aanbevolen meetpositie is bereikt. Volgens de fabrikant leveren eigenhandige metingen een completer beeld op dan de momentopname bij de huisarts alleen. Daar zou bovendien een stressgebonden stijging kunnen ontstaan (het zogenaamde wittejasseneffect).

Willeke van der Lugt, doktersassistente en hypertensiepatiënt, laat haar bloeddruk louter door de huisarts controleren. ,,Een patiënt heeft niet de medische kennis om meetresultaten in hun context te zien. Het gevaar bestaat dat mensen in paniek raken zodra hun bloeddruk stijgt, terwijl dat te wijten is aan bijvoorbeeld een inspannende activiteit. De stress die daarover ontstaat, beïnvloedt een volgende meting en je kunt je dus afvragen of zo'n reeks thuismetingen wel een realistisch beeld geeft. Wie de polsbloeddrukmeter toch wil gebruiken, doet er goed aan ook op gezette tijden naar de huisarts te gaan. Zodra dat een gewoonte wordt, verdwijnt het wittejasseneffect bovendien al snel.''