Stichting Palestijnse staat later

De Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie heeft gisteren in Gaza een voorstel van de Palestijnse leider Yasser Arafat aanvaard om de stichting van een Palestijnse staat tot een nader te bepalen datum uit te stellen.

Arafat had zich eerder vastgelegd op 13 september, de datum waarop formeel het verlengde akkoord van Oslo verloopt, maar het was al enige tijd duidelijk dat hij bereid was tot uitstel.

Israels premier Ehud Barak heeft gisteren in New York de Palestijnse beslissing als een positieve stap begroet. Ook de Amerikaanse president Bill Clinton liet weten het ,,een gezonde beslissing'' te vinden. Radicale Palestijnse groepen keerden zich tegen het besluit van de Centrale Raad. Volgens hen willen Israel en de VS van het uitstel gebruik maken om meer concessies van Arafat los te krijgen. Na de mislukte top in Camp David en het vastlopen van pogingen van Clinton in New York de afgelopen dagen om doorbraak te forceren zullen de Israelisch-Palestijnse onderhandelingen vanaf morgen in de regio – in eerste instantie in Israel – en elders worden voortgezet.

De Centrale Raad komt op 15 november weer bijeen om na de Amerikaanse presidentsverkiezingen opnieuw te beslissen over unilaterale uitroeping van een Palestijnse staat, tenzij het vredesoverleg met Israel de komende weken vruchten afwerpt. Op 15 november 1988 werd door de PLO de Palestijnse staat uitgeroepen, na een jaar intifadah in bezet gebied.

Tot 15 november zullen verschillende Palestijnse fora zich bezig houden met het leggen van de constitutionele en juridische fundamenten voor de Palestijnse staat.

In de Palestijnse verklaring van gisteren wordt gezegd dat de Palestijnen een strategische keuze voor vrede hebben gemaakt op basis van alle VN-resoluties inzake het Israelisch-Palestijns conflict.

Het Palestijnse blad Al-Quds schrijft vanmorgen in een hoofdartikel dat de Palestijnse Centrale Raad heeft geluisterd naar de raad van landen die de Palestijnen goed zijn gezind en daardoor het vredesproces een nieuwe kans heeft gegeven. Volgens deze krant ligt de bal nu op de Israelische speelhelft. De landen die de Palestijnen de raad hebben gegeven om het vredesproces een nieuwe kans te geven, moeten er nu voor zorgen dat deze kans in vrede wordt omgezet.

De Israelische krant Ha'aretz schrijft vanmorgen dat Arafat, hoewel zwak, opnieuw heeft bewezen dat hij de agenda van de leiders van de wereld kan dicteren.