Samaranch dupe van slecht vervoerssysteem

Juan Antonio Samaranch beleefde naast de tijdelijke sportvrede tussen Noord en Zuid-Korea en de ontmoeting met de Aboriginals afgelopen weekeinde ook minder plezierige momenten in Sydney. De voorzitter van het IOC werd net als vele andere olympiagangers de dupe van het haperende vervoerssysteem voor de Olympische Spelen.

Samaranch en een aantal andere IOC-leden moesten twintig minuten wachten op een bus, die hen naar het televisiecentrum in het olympisch gebied zou vervoeren. Uiteindelijk ging de reis helemaal niet door, omdat de voorzitter anders in tijdnood zou zijn gekomen met zijn andere agendapunten van die dag.

Volgens ooggetuigen was de Spanjaard furieus over het incident, maar Samaranch ontkende later. De bijna vijfduizend chauffeurs, die voor de Spelen van buiten Sydney komen, hebben met een staking gedreigd, omdat ze ontevreden zijn met hun behandeling. Ze zouden over slechte slaapplaatsen beschikken, niet genoeg te eten krijgen en te hard moeten werken.

Samaranch legde de afgelopen dagen zijn meningsverschil met de Australische regering bij. De IOC-voorzitter had geprotesteerd tegen het feit dat twee officials uit Hongkong en Oezbekistan niet in Australië werden toegelaten voor de Olympische Spelen. Premier John Howard legde Samaranch in een brief uit dat de twee de toegang was geweigerd op grond van eerdere gebeurtenissen en dat hun aanwezigheid een gevaar had kunnen betekenen voor de Australische samenleving.

Het betrokken bestuurslid uit Hongkong, Carl Ching, heeft aangekondigd juridische stappen tegen het IOC te gaan nemen. Volgens Australische kranten zouden veertig mensen wel zijn toegelaten met het oog op de Olympische Spelen, terwijl ze normaal het land niet hadden in gemogen. IOC-lid Jacques Rogge zei dat zijn organisatie niet op de hoogte is van deze situatie en dat er zeker geen vertegenwoordigers van het IOC bij betrokken zijn. IOC-lid Bob Hassan van Indonesië was nog niet in Sydney aangekomen. Hij zit vast op verdenking van fraude.

Posities in het IOC zijn daarentegen gewilder dan ooit. Er dienden zich vandaag twee kandidaten aan voor een post van vice-voorzitter. Zes mannen en een vrouw dingen naar twee plaatsen in het bestuur dat bovendien wordt uitgebreid met vier personen, zijnde afgevaardigden van de zomersportfederaties, de wintersportbonden, de nationale olympische comités en de topsporters.

De algemene ledenvergadering van het IOC benoemde vanmorgen de Marokkaanse ex-atlete Nawal el Moutawakel als lid van de nominatiecommissie. Ze volgt kroonprins Willem-Alexander op, die zich eerder om diplomatieke redenen had teruggetrokken uit de commissie. Willem-Alexander blijft wel lid van het IOC. Hij heeft sinds december 1999 zitting in het hoogste sportorgaan ter wereld. In Sydney zal Willem-Alexander woensdag het startschot geven van een campagne van het Wereld Natuur Fonds tegen de vernietiging van het waternatuurgebied Great Barrier Reef.