Routeplanner

De zoekmachine Ilse heeft haar diensten de laatste tijd uitgebreid met een aantal nieuwe sites. Zo is op verkeer.ilse.nl elke dag te lezen waar de files staan op de Nederlandse wegen en hoeveel kilometer auto's achter elkaar staan. De routeplanner berekent de snelste weg van A naar B en laat handige kaartjes zien. De route wordt afslag voor afslag beschreven in een handig, printbaar formaat. Ook handig voor automobilisten overigens is de nieuwe Snelheidscontrole-site van Lokatienet. Op Snelheidscontroles staan alle controles door de politie. Gebruikers kunnen onverwachte controles (`Omgeving Lekbrug richting Utrecht. Rode Renault.') doormailen, zodat het overzicht altijd actueel is.

Music.ilse.nl is een frisogende site met nieuws over popmuziek, een concertagenda (waarin foutievelijk staat dat de in 1974 overleden Nick Drake vanavond een concert geeft in Paradiso), een cd-winkel en een discussieforum.

In de jukebox kan van een beperkt aantal artiesten muziek en clips worden afgespeeld via de Windows Media Player. Helemaal perfect werkt de jukebox nog niet. De geselecteerde muziek wordt niet herkend door de player. Daardoor wordt de site enigszins statisch. Lezen en praten over muziek is leuk, maar de door het ruime multimedia-aanbod op andere websites verwende bezoeker wil meer.

Een enquête laat zien dat de omstreden uitwisseldienst Napster (MP3) het cd-koopgedrag positief beïnvloedt. 19,4 Procent van de 521 respondenten zegt meer cd's te kopen sinds hij zijn Napster gebruikt en 16,7 procent koopt minder cd's. 30 Procent van de deelnemers aan het onderzoekje zegt dat Napster hun koopgedrag niet beïnvloedt.

In de Verenigde Staten ligt Napster van alle kanten onder vuur. De muziekindustrie heeft nog steeds een proces tegen het bedrijf lopen. Het Witte Huis heeft zich bij de bezwaren van de platenbazen, vertegenwoordigd door de Recording Industry Association of America (RIAA), aangesloten door een `friend of the court brief' te sturen naar de rechtbank waar de zaak tegen het muziekuitwisselbedrijf dient. Volgens de Amerikaanse overheid maken Napster-gebruikers zich schuldig aan het publiekelijk distribueren van materiaal waarop auteursrecht berust en dat is in strijd met de wet.

De nieuwe financiële site van Ilse is te vinden onder finance.ilse.nl. De site biedt onder andere nieuws, koersen, informatie over bedrijven en de mogelijkheid een on line aandelenportefeuille in te richten.

De nieuwspagina's informeren over de AEX, koersen en bedrijven. Het nieuws is afkomstig van Betten Beursmedia en Beursplein-5. Oude berichten worden maximaal een week bewaard in het archief.

De koersinformatie richt zich op de volgende markten: aandelen, opties, warrants, futures en beleggingsfondsen. De achterliggende pagina's bieden informatie over de laatste status van de genoteerde koersen op deze markten.

In de aandelenportefeuille kan de gebruiker aandelen en beleggingsfondsen die hij of zij bezit of wil kopen stoppen. Een handig hulpmiddel om de koersen te volgen. Voor aankomende beleggers is de portefeuille, die er overzichtelijk uitziet, een goede manier om te oefenen met aandelen en fondsen. Elke keer als je de financële site van Ilse opvraagt, zie je meteen hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt.

Nieuw bij Ilse zijn ook de gezondheidssite en een koophulp. De gezondheidssite (gezondheid.ilse.nl), die Ilse in samenwerking met het Gezondheidsplein aanbiedt, informeert over uiteenlopende onderwerpen als miskramen, knieverstuikingen, kant-en-klaar maaltijden en orgasmes. Op het `online spreekuur' beantwoorden een arts-onderzoeker, twee verpleegkundigen en nog 47 deskundigen vragen van surfers.

De koophulp (koophulp.ilse.nl) kan gebruikt worden om producten en prijzen te vergelijken. De bezoeker kan aangeven of hij bijvoorbeeld een keukenmachine of een cirkelzaag zoekt en hoeveel het product mag kosten. De koophulp, die mede wordt verzorgd door Consumerdesk, maakt een selectie en zet alle eigenschappen van het apparaat overzichtelijk op een rijtje.

Ilse: www.ilse.nl

Snelheidscontroles: www.snelheidscontroles.com

[E-mail: klaver@nrc.nl]