Ronde van Spanje

Roberto Heras werd gisteren de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. In het kielzog van ritwinnaar Andrei Zintsjenko deed hij een geslaagde aanvalspoging op de leidende postitie van zijn landgenoot en tijdritspecialist Angel Casero.

De verwarring was compleet bovenop de Col de Lagos de Covadonga. Eerst kreeg Heras de leiderstrui om de schouders. Vervolgens meende de jury dat toch Casero recht had op het gouden tricot om daarna opnieuw Heras tot leider uit te roepen. Gisteravond kwam de jury alsnog met een tijdcorrectie. Heras en Casero staan nu in tijd gelijk, maar de trui bleef in het bezit van Heras.

Zintsjenko zette zijn aanval in aan de voet van de klim van de Covadonga. De Rus maakte daarvoor deel uit van een kopgroep van dertien rijders, die vier minuten voor lag op het peloton met de favorieten. De Moldaviër Igor Pugaci werd tweede op 57 seconden, drie seconden later gevolgd door Heras, die met zijn ploeggenoten van Kelme de aanval had geopend op het Festina-blok van Casero. Met drie bergritten in de slotweek heeft Heras inmiddels een riant uitzicht op de eindzege in de Vuelta. De nummer vijf uit de Tour de France van deze zomer zal wel een marge moeten slaan met Casero, de betere tijdrijder. Op de slotdag in Madrid wacht een race tegen de klok. De dertiende etappe, met start en finish in Santander, werd zaterdag gewonnen door Mariano Piccoli.