Rond Brussel één grote file

Een paar honderd vrachtwagenchauffeurs hebben sinds gisteravond een deel van het centrum van Brussel met hun trucks geblokkeerd uit protest tegen de hoge dieselprijzen. De wilde actie van Waalse chauffeurs begon meteen na een eerdere betoging in Brussel van de werkgeversorganisaties in de transportsector met zo'n tweeduizend trucks, bussen en taxi's.

De Rijkswacht adviseerde vanmorgen forensen met openbaar vervoer naar Brussel te komen. Toch ontstonden er enorme files. Vanmorgen werd ook de olieraffinaderij in het Waalse Feluy geblokkeerd.

De Belgische en Vlaamse federaties van vervoerders hebben zich gedistantieerd van de wilde actie, die wordt geleid door enkele regionale leiders van de meer militante Waalse transportorganisatie UPTR. Volgens deelnemers aan de wilde actie waren weigerachtige uitspraken van minister van Financiën, Didier Reynders, over verlaging van dieselaccijns de directe aanleiding voor de blokkade-actie in Brussel.

De leiders van de wilde actie eisten vanmorgen vergeefs een gesprek met minister van Verkeer, Isabelle Durant. Volgens haar woordvoerster zullen ambtenaren van de `groene' bewindsvrouw vanmiddag wel een al eerder gepland gesprek hebben met de officiële transportorganisaties en de vakbonden. Alle vervoersorganisaties willen dat de Belgische overheid de accijns op diesel met bijna twee frank (tien cent) per liter verlaagt. Ook zou er een tegemoetkoming in werkgeverslasten moeten komen. De Belgische regering heeft net als andere Europese regering een algemene verlaging van dieselaccijns geweigerd, omdat daarmee de olieproducerende landen, met name de OPEC, in de kaart zou worden gespeeld.