Politie arresteert woordvoerders Molukse groep

De groep Molukse jongeren die vorige week aanslagen aankondigde, blijft bij haar dreigementen. Zaterdagnacht heeft de politie twee woordvoerders van de groep gearresteerd.

Vandaag voert minister Van Boxtel van minderheden overleg met zijn ambtenaren om gesprekken met de Molukse gemeenschap voor te bereiden. ,,Premier Kok heeft vrijdag gezegd dat hij beschikbaar is voor een gesprek met de Molukse gemeenschap'', aldus de woordvoerder van de premier vanochtend. ,,Maar op dit moment is er nog geen signaal binnen dat er iemand met hem wil spreken.'' Vrijdag toonde de premier zich bezorgd over de aankondiging van aanslagen door Molukkers, die willen dat de Nederlandse regering meer doet om het geweld op de Molukken te beëindigen.

Afgelopen weekeinde slaagde de RMS-regering in ballingschap er niet in de jongeren de dreigementen te laten intrekken. De twee woordvoerders van de `Vrije Molukse Jongeren' die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn aangehouden zijn P.P. en G.M. Beiden hebben de afgelopen week met aanslagen gedreigd, onder meer tegen premier Kok en minister Van Aartsen. Volgens het Openbaar Minister zijn de twee in hun woningen in Zwolle en Breda aangehouden.

Ook op een tweede adres in Breda is een inval gedaan. Tegen de twee bestaat een viertal aanklachten: bedreiging met openlijk geweld, opruiing, deelneming aan een criminele organisatie en het met geweld de ministerraad dwingen tot het nemen van een besluit.

Vooral die laatste aanklacht is opmerkelijk omdat dat wetsartikel, een misdrijf ,,tegen de veiligheid van de staat'' waar maximaal een gevangenisstraf van twintig jaar op staat, niet of nauwelijks wordt gebruikt. De Leidse strafrechtgeleerde prof. Th. de Roos omschreef de actie in het weekeinde als ,,powerplay'' van justitie. De Roos kan zich een ruimere interpretatie wel voorstellen, maar zegt dat het wetsartikel bedoeld is om het binnenstormen van een vergadering van ministers te voorkomen ,,zoals destijds die generaal Tejero die het Spaanse parlement binnenviel en daar een aantal schoten loste''. De Haagse advocaat van de verdachte Molukkers wilde vanochtend geen commentaar geven.

PvdAKamerlid Santi, zelf van Molukse origine, staat achter het optreden van justitie. Angst voor escalatie zou in zijn ogen ,,een vreemd argument'' zijn om niet tot arrestatie over te gaan. Dittrich (D66) zegt dat het artikel van het Wetboek van Strafrecht op grond waarvan de Molukse jongeren zijn gearresteerd hem ,,ietwat gezocht'' lijkt. Wel lijkt het hem ,,logisch'' dat het OM in actie komt. ,,De regering moet in elk geval óók contact zoeken met de Molukse jongeren en niet uitsluitend met vertegewoordigers van de RMS.''

ACHTERGROND pagina 3