Ontslag VN-commandant in Sierra Leone geëist

De Nigeriaanse legercommandant, generaal Victor Malu, heeft het ontslag geëist van de Indiase commandant van de VN-vredesmacht in Sierra Leone, die een vernietigend rapport heeft uitgebracht over de rol van hoge Nigeriaanse militairen en civiele functionarissen in Sierra Leone.

Het geheime rapport van generaal-majoor Vijay Jetley werd zaterdag gepubliceerd door de Britse krant The Guardian, maar volgens generaal Malu circuleert het al enkele weken onder leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. ,,Wij gaan onder geen voorwaarde onder die man dienen'', zei Malu. ,,En als hij niet wordt verwijderd, krijgt hij onze medewerking niet, en wij zijn het grootste contingent in de vredesmacht.''

Volgens The Guardian heeft Jetley zijn rapport geschreven tijdens de crisis in mei toen Sierra-Leonese rebellen honderden VN-militairen in gijzeling namen en een Britse militaire interventie noodzakelijk was om het vredesproces na een burgeroorlog van negen jaar te redden. In het rapport schrijft Jetley dat zijn missie in direct conflict stond met de ,,belangen van niet alleen de strijdende facties maar ook de hoofdrolspelers in de illegale handel in diamanten zoals Liberia en Nigeria''. Hij noemt drie Nigerianen in het bijzonder: de speciale VN-vertegenwoordiger Oluyemi Adeniji, de ex-commandant van de regionale vredesmacht ECOMOG, brigade-generaal Gabriel Kpamber, en zijn tweede man, brigade-generaal Mohammed Garba. De Indiase generaal schrijft dat deze drie ,,zich hard inspanden om het vredesproces te saboteren en de Indiërs in het algemeen en mij in het bijzonder in een kwaad daglicht te stellen''. Voor hen stonden de Nigeriaanse belangen voorop, ,,zelfs als dat mislukking van het vredesproces betekende''.

De Nigeriaanse legerchef wees zaterdag de beschuldigingen van betrokkenheid in de diamantsmokkel van de hand. ,,Geen enkele Nigeriaanse officier of militair is ooit betrapt op illegale mijnactiviteit of met diamanten in zijn bezit'', zei hij. De Britse BBC meldt echter dat de inhoud van het rapport weinig mensen in Sierra Leone zal verbazen.