Onderzoek excessen bij ontgroening

De Utrechtse studentenvereniging Veritas doet onderzoek naar mogelijke excessen tijdens de introductieperiode voor studenten, augustus dit jaar. Dat heeft voorzitter C. Fortanier van Veritas desgevraagd bevestigd.

Volgens Fortanier is de vereniging sinds een week op de hoogte van `het gerucht' dat er dit jaar tijdens de introductietijd onder meer een sigaret zou zijn uitgedrukt op de arm van een nieuwkomer. Of daarover een klacht is ingediend wil zij niet zeggen. Volgens Fortanier wordt sinds vorige week onderzocht wat er precies is gebeurd. Hoe het onderzoek verloopt en wanneer het moet zijn afgerond kon zij gisteren niet aangeven. Volgens een woordvoerder is het college van bestuur van de Universiteit Utrecht op de hoogte van de geruchten. ,,Wij wachten de resultaten van het onderzoek af'', zegt hij. ,,Als hier iets van waar is, dan is dat natuurlijk niet te tolereren.''

Columnist Youp van het Hek schreef afgelopen zaterdag in deze krant over excessen bij Veritas en het Rotterdams Studenten Corps. In Rotterdam zouden nieuwkomers tijdens de ontgroening psychisch en fysiek zijn mishandeld. Een neef van Van 't Hek werd in Rotterdam daarvan het slachtoffer en vertrok. E.J. Schutte die in deze kwestie het woord voert namens het Rotterdams Corps ontkende vanmorgen dat er tijdens de introductieperiode fysiek geweld is gebruikt. De Erasmus Universiteit bevestigt dat zij een brief heeft ontvangen waarin de broer van Van het Hek excessen aan de orde stelt. De beschuldigingen zouden echter niet hard zijn gemaakt. ,,De ontkenning van het Rotterdams Corps ontslaat de universiteit niet van de verplichting de zaak nader te onderzoeken'', aldus vanmorgen H. van 't Hek, vader van het afgevallen aspirant corpslid. Volgens P. Akkermans, tot begin deze maand rector magnificus van de Erasmus Universiteit, is er sinds zijn aantreden in 1993 in Rotterdam waar het excessen bij studentenverenigingen betreft ,,heel weinig gebeurd''. Als enige voorbeeld noemt hij een geval begin 1999 waarbij twee studenten van het Rotterdams Studenten Corps op de intensive care belandden na overmatig drankgebruik.