Olympische gebouwen

Ruim twintig prominente Nederlanders hebben zich in een comité van aanbeveling aangesloten bij de strijd van de stichting Olympia Sirene voor behoud van de bijgebouwen van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Onder hen bevinden zich oud-sporters als Fanny Blankers-Koen, Ellen van Langen, Piet Keizer en Erica Terpstra, maar ook andere bekende Nederlanders.

De stichting maakt zich hard voor behoud van het kassagebouwtje, de opzichterswoning, een elektriciteitshuisje en resten van de ommuring. Stadsdeel Oud-Zuid heeft in juli een sloopvergunning afgegeven voor de panden, die moeten wijken voor woningbouw.

Olympia Sirene voelt zich in haar strijd gesterkt door de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg, die in een advies opriep voorzichtig om te springen met de gebouwtjes. De stichting pleit ervoor om desnoods de opzichterswoning af te breken en binnen de ellips van het Olympisch Stadion weer op te bouwen. Om het grote publiek te informeren over de plannen van de stichting zal het opzichtershuisje iedere zondag van 11.00 tot 15.00 uur geopend zijn.