Olieprijs en eurokoers blijven in schijnwerpers

Niet geagendeerd, maar wel overheersend deze week: de ontwikkeling van de koers van de euro en van de prijs van olie.

Meedoen is belangrijker dan winnen, is het motto van de Olympische Spelen, die aanstaande vrijdag in Sydney worden geopend. Of beleggers onbekommerd kunnen participeren voor hun televisie hangt deze week vooral af van macro-economische ontwikkelingen. Bedrijfscijfers op het Damrak zijn schaars (Draka, BAM, Heineken), maar daar staat een fors aantal macro-ontwikkelingen tegenover.

Niet geagendeerd, maar wel overheersend, is de ontwikkeling van de olieprijs en de eurokoers deze week. Olie vertoonde vanmorgen een daling als reactie op de productie-uitbreiding van OPEC met 800.000 vaten. De euro slaagde er echter niet in om te herstellen, na aanmoedigende taal van de Euro-ministers van Financiën afgelopen weekeinde.

Hoe beide grootheden de week doorkomen, hangt mede af van nieuwe informatie over de Amerikaanse, Japanse en Europese economie. De Japanse bbp-groei over het tweede kwartaal kwam vanmorgen binnen op 1 procent van kwartaal op kwartaal, en dat is veel sterker dan gedacht. Donderdag wordt de industriële productie over juli bekend, en die geeft aanwijzingen of de economische groei ook in het derde kwartaal doorzet.

In de VS zijn de belangrijkste cijfers deze week de ontwikkeling van de betalingsbalans in augustus (loopt waarschijnlijk verder op), en de inflatie over die maand, die vrijdag wordt gepubliceerd. Verwacht wordt een maand-op-maandstijging van 0,2 procent. Dat klinkt bescheiden, maar jaar-op-jaar zou dat een stijging van 3,5 procent opleveren. Veel belangrijke Europese cijfers zijn er niet, maar donderdag zal Europa desondanks in de schijnwerpers staan. Dan geeft ECB-president Duisenberg in Frankfurt voor het eerst sinds het zomerreces een persconferentie. Daar kan hij uitleggen waarom de rente twee weken geleden met slechts een kwart procent gestegen is, en wat de ECB denkt te gaan doen aan de zwakte van de euro.