NEC en FC Utrecht weinig creatief

Een half uur aanvaardbaar voetbal, meer hadden NEC en FC Utrecht het publiek gisteren niet te bieden. In Nijmegen hielden de twee creatiefloze ploegen elkaar in evenwicht: 1-1.

Het vertoonde spel zei veel over beide elftallen. NEC en FC Utrecht zijn ook dit seizoen geen hoogvliegers. Desondanks startte NEC de competitie veelbelovend. Voor het duel stond de ploeg van trainer Neeskens met acht punten uit vier wedstrijden op de derde plaats van de ranglijst. Bovendien heeft de formatie in de vorm van de Macedonische aanwinst Hristov de topscorer (zeven doelpunten) van de eredivisie in huis.

Hristov, die gisteren niet scoorde, vormt met De Gier een gevaarlijk aanvalsduo. NEC scoort toch al makkelijk: voor het duel tegen FC Utrecht hadden de Nijmegenaren al elf doelpunten gemaakt. Na de 4-1 zege op aartsrivaal Vitesse baarde de ploeg vorige week nog opzien door voor het eerst in de clubhistorie in Amsterdam een competitiepunt tegen Ajax te behalen (0-0).

De NEC-supporters verwachten veel van dit seizoen. Temeer omdat Neeskens tot dusver een goede indruk achterlaat. Neeskens is zeer geliefd bij de spelers, terwijl de complete technische staf zich lovend uitlaat over het hoge niveau van de trainingen bij NEC. Bovendien profileert Neeskens zich als ideaal uithangbord van de club. Waar de aanhang wonderen schijnt te verwachten van NEC, tempert Neeskens voortdurend alle euforie. Na de wedstrijd tegen FC Utrecht sprak Neeskens niet van een teleurstellend resultaat. ,,We hebben een goede start achter de rug, meer niet. Voor een ploeg als NEC is een punt tegen FC Utrecht geen verkeerde prestatie. Ik ben tevreden.''

Waar Neeskens allerminst tevreden over moet zijn geweest, was het gebrek aan creativiteit dat zijn ploeg ten toon spreidde tegen FC Utrecht. Bij gebrek aan een echte vormgever speelde de voormalige rechterspits Latuheru (34) achter de aanvallers De Gier en Hristov. Latuheru speelde bijzonder matig. Veel van zijn passes en steekballen kwamen niet aan, terwijl hij ook nog eens onrustig voetbalde. Hij werd niet ontlast door opkomende NEC-verdedigers, want die waren er simpelweg niet. Het centrale duo Hesp-Wisgerhof bleef staan waar het stond.

Zo speelde de thuisploeg FC Utrecht in de kaart, want voor een voetbalwedstrijd leek de bezoekende ploeg in de eerste helft niet te zijn gekomen. Utrecht speelde countervoetbal met vier verdedigers en Touzani als verdedigende middenvelder. Touzani liep Hristov veelvuldig voor de voeten. Desondanks liet de wendbare Macedoniër sporadisch zien dat hij een aanwinst is voor de eredivisie.

De eerste helft was echter niet om aan te zien. NEC liet zich verleiden tot lange halen in de richting van het aanvalsduo. FC Utrecht hoopte op bevliegingen van de teleurstellende spelmaker Tanghe of de Hongaarse international Dombi. Dombi, overgekomen van het Duitse Eintracht Frankfurt, blonk alleen uit in het geven van mislukte voorzetten.

Pas na de openingstreffer van de Belg Tanghe (FC Utrecht) ontspon zich in stadion De Goffert iets wat op een voetbalwedstrijd moest lijken. Tanghe, deze zomer overgekomen van het Belgische Excelsior Moeskroen, zag zijn enige geslaagde actie van de middag uitmonden in een treffer. Na een uur spelen schoot hij de bal hard en hoog achter doelman Gentenaar van NEC: 0-1. Tanghe was topscorer in de voorbereiding en werd door trainer Adelaar een spelmaker genoemd. In de competitie presteert de Belgische international tot nu toe wisselvallig. Tegen NEC gaf hij het spel van zijn ploeg nauwelijks vorm, al moet worden gezegd dat hij zijn passes vaak niet kwijt kon bij medespelers.

Na de achterstand startte NEC een tegenoffensief. Tien minuten later was de stand alweer gelijk. Hristov vond De Gier, die in de stijl van de voormalige Duitse international Müller raak schoot: 1-1. Een mooie beloning voor de atijd hardwerkende De Gier, want hij speelde tegen FC Utrecht zijn driehonderdvijftigste wedstrijd in het betaalde voetbal.

    • Marcel Abrahams