Leonardo helpt Feyenoord aan zege

PSV heeft de toekomst met een groot aantal jonge spelers in de gelederen. Feyenoord bezit volgens RKC-trainer Martin Jol het grootste talent van de Nederlandse competitie: Leonardo de Vitor Santiago. Gestaag begint zijn ster te rijzen. De zeventienjarige Braziliaan verdrong de afgelopen weken Van Vossen en Samardzic van de linksbuitenpositie. Mede dankzij Leonardo won de niewe koploper Feyenoord met 3-1 van de oude koploper RKC.

Trainer Van Marwijk gunde Leonardo bijna tachtig minuten speeltijd. Toen hij het veld verliet kreeg de jonge Zuid-Amerikaan een staande ovatie van het publiek. Hij had de rechtsback van RKC, de van Ajax 2 overgekomen Lamey, een zeer moeilijke avond bezorgd. Baldribbelaar Leonardo probeert zijn tegenstander voortdurend op het verkeerde been te zetten. Zijn startsnelheid is zijn machtigste wapen. Hij kan buitenom passeren, maar gaat vaak binnendoor. Zijn fluwelen balbehandeling is een lust voor het oog.

Maar het rendement van zijn acties is nog gering. ,,Dat komt zowel door Leonardo als zijn ploeggenoten'', vindt trainer Bert van Marwijk. ,,Hij is zo snel dat niemand hem kan bijhouden. Hij ligt altijd drie, vier meter voor op de rest van de spelers. Eenmaal voor het doel blijken zijn medespelers steeds te laat om Leonardo te ondersteunen. We praten er bijna elke dag over. Dan leg ik de training stil en geef ik aan wat hij eraan kan doen. Vroeger had een buitenspeler een actie die iedereen kende. Maar een voetballer als Leonardo is zo onnavolgbaar en onvoorspelbaar dat zijn ploeggenoten er niet op kunnen anticiperen.''

Zoekend naar andere punten die bij Leonardo voor verbetering vatbaar zijn, komt Van Marwijk op het doseren van zijn acties. ,,Hij neemt nog te vaak lange periodes in de wedstrijd niet deel aan het spel. Leonardo moet zijn krachten beter verdelen.'' In fysiek opzicht is de speler, die vorig seizoen nog met de A-junioren speelde, volgens Van Marwijk klaar voor het grote werk. ,,Conditioneel kan hij het aan. Op de training laat ik hem tegen Van Gobbel spelen om te wennen aan de fysieke kracht van het eredivisieniveau.''

Leonardo werd in 1994 als elfjarig jongetje in een sloppenwijk van Rio de Janeiro ontdekt door scout Piet de Visser en cineast Jos de Putter. Hij groeide op in een arm gezin en zwierf 's nachts op straat met vrienden die later in een milieu belandden van lijmsnuivers. Eenmaal in Rotterdam bleek hij een grillig jongetje. Hij hield zich niet aan de huisregels van een pleeggezin en werd daardoor op vijftienjarige leeftijd ondergebracht in een eigen flatje.

Feyenoord had veel geduld met de jonge Zuid-Amerikaan. Langs de lijn keken de jeugdtrainers dagelijks likkebaardend naar zijn voetbewegingen. Zoals alle jeugdspelers werd hem verboden interviews te geven of andere contacten met de media te onderhouden. Eenmaal in de A-selectie doorbrak Leonardo deze zomer in het Algemeen Dagblad het stilzwijgen. Daaruit bleek zijn eigenzinnige karakter, waardoor hij werd afgeschilderd als `een kleine Romario op Zuid'. Maar ook werd duidelijk dat hij zeer overtuigd is van zijn eigen kwaliteiten. ,,Ik ben misschien wel te goed voor Feyenoord'', zei Leonardo. ,,Maar dat kan ik beter niet meer zeggen. Feyenoord vindt dat niet leuk.''

Zijn toekomst heeft hij in gedachten al uitgestippeld. ,,Nog twee, drie jaar wil ik bij Feyenoord spelen. Kampioen worden. Daarna wil ik naar Spanje. Dan Italië en als ik 28 ben naar Brazilië, zodat ik nog vier jaar bij Vasco da Gama kan spelen.'' In de Feyenoord Krant reageerde technisch bestuurslid Rob Baan verbolgen op het interview. Hij verkondigde dat er ,,een tegennatuurlijk beeld'' was geschetst van Leonardo.

Hij heeft onder druk van een gerechtelijke procedure inmiddels een Portugees paspoort gekregen. Als speler van buiten de EU had hij op zeventienjarige leeftijd anders nog niet mogen werken in Nederland. Daardoor kan het voetbalpubliek van hem genieten. RKC-trainer Jol bombardeerde hem zaterdagavond tot het grootste talent van de Nederlandse velden. ,,Waarom? Vooral door zijn snelheid. Ik heb met Lamey deze week getraind op slidings om hem af te stoppen. Maar hij was steeds te laat.''

Hoewel er van zijn acties veel dreiging uit ging, had Leonardo geen direct aandeel in de zege van Feyenoord op RKC. Tomasson trof als eerste het doel nadat RKC-doelman Van Dijk een schot van Bosvelt slecht verwerkte (1-0). Na een pass van Gyan vergrootte Kalou met een wippertje de voorsprong voor Feyenoord (2-0). Een `zondagsschot' van Kornejev, dat via de binnenkant van de paal in het net ging, bracht na de pauze weer wat leven in de Kuip (3-0). Feyenoord kreeg even later een strafschop nadat Leonardo in het zestienmetergebied was gevloerd door Lamey. Tomasson faalde vanaf de penaltystip. RKC deed nog iets terug via Hoogendorp (3-1). Zijn ploeggenoot Teixeira werd na zijn tweede gele kaart nog van het veld gestuurd. RKC zakt naar de derde plaats.