Koreanen achter één vlag

Na twintig jaar van stille diplomatie heeft voorzitter Samaranch van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eindelijk zijn zin gekregen: sporters en officials uit Noord- en Zuid-Korea zullen aanstaande vrijdag gezamenlijk opmarcheren tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney, maakte Samaranch dit weekeinde bekend.

De afvaardiging van in totaal 180 leden uit beide Korea's zal vrijdag achter een speciale blauwe vlag het stadion binnenkomen. Allen zullen hetzelfde, door het IOC vervaardigde en betaalde tenue dragen. Tijdens de wedstrijden doen de beide landen wel met afzonderlijke ploegen mee.

De aankondiging van Samaranch komt op een moment dat Noord- en Zuid-Korea, die officieel nog in staat van oorlog met elkaar verkeren, serieus toenadering tot elkaar zoeken. Afgelopen juni brak de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung het ijs door in Pyongyang op bezoek te gaan bij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Mogelijk wordt dat `historische' bezoek binnenkort gevolgd door een tegenbezoek van de Noord-Koreaanse Kim aan Seoul. Vandaag kwam een gezant van Kim aan in Seoul om zo'n bezoek voor te bereiden.

Dat de beide antagonisten uit het tijdperk van de Koude Oorlog voor het eerst gezamenlijk optrekken bij de Spelen, is een persoonlijk succes voor IOC-voorzitter Samaranch. Al vanaf het begin van de jaren tachtig zijn initiatieven genomen om het schiereiland in elk geval sportief te verenigen.

De Spelen van 1988 in Seoul werden geboycot door Noord-Korea, dat in november 1987 nog een aanslag uitvoerde op een Zuid-Koreaans vliegtuig die aan 115 mensen het leven kostte.