Italiaanse bridgers winnen Olympiade

Italië heeft zaterdag het goud in de open categorie van de Bridge Olympiade in Maastricht gewonnen. In een bloedstollende finale versloegen de Azzurri de hevig tegenstribbelende Polen. Het uiteindelijke verschil tussen beide landen bedroeg slechts twintig wedstrijdpunten en dat is in een match over 128 spellen erg weinig. Twaalf spellen voor het einde bedroeg de marge nog veertig punten.

De Polen kropen spel naar spel naderbij. Met nog zes spellen te gaan hadden ze zelfs de leiding genomen. Hun kleine voorsprong bedroeg tien punten. Italië leek er onderdoor te gaan. Ze waren in het nadeel omdat ze vrijwel de gehele wedstrijd met twee paren speelden. Het derde paar wilde dolgraag spelen, maar captain Mosca had het na een sessie van zestien spellen met dit paar wel gezien. Hij vreesde een ineenstorting van de 54-jarige nestor Dano de Falco.

Norberto Bocchi en Giorgio Duboin maakten twee weken lang grote indruk. Ze spelen een ingewikkeld, hyper-agressief systeem en bieden razendsnel. Hun afspel is zo mogelijk nog sneller. Vrijdagavond ontstond er lichte paniek in het Italiaanse kamp. Bocchi was van de speeltafel weggelopen en had zich gemeld in de ziekenboeg. Onderzoek wees uit dat de Italiaanse ster last had van maagkrampen, maar wel kon doorspelen.

Bocchi en Duboin speelden de wedstrijd uit, maar de toeschouwers konden duidelijk zien dat het paar vermoeid raakte. Het bieden begon te haperen en het tempo werd minder hoog. Weg waren de soepele bewegingen en de elegante gebaartjes. De lichaamstaal oogde traag, kortom het paar snakte naar het einde.

Op de andere tafel hield Lorenzo Lauria het hoofd koel. Hij ving met superieur afspel de foutjes op van zijn teamgenoten. Bocchi-Duboin wisten dat nog niet. Nadat de allerlaatste kaart was gespeeld, verlieten zij met lood in de schoenen de speelkamer. Op het moment dat zij door de deur naar buiten ging, besprong de complete Italiaanse afvaardiging het duo. Bedolven onder uitzinnige fans en officials bouwden ze een feestje.

    • Jan van Cleeff