Internationaal

LONDEN

De Londense effectenbeurs dook vanmorgen direct bij opening zo'n 200 punten in de min. In de loop van de ochtend wist de FTSE-index zich weer te herstellen. De Britse beursgraadmeter noteerde rond het middaguur 0,82 procent lager op een stand van 6.546 punten.

Een van de grote verliezers was Vodafone. Het conglomeraat Hutchison Whampoa uit Honkong zou een deel van zijn belang in de Britse telecomreus van de hand willen doen en dat zette het aandeel Vodafone op een flink verlies. Ook de aandelen van Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham gleden in de rode cijfers. De fusie tussen de beide farmaceuten is opnieuw op de lange baan geschoven.

Het besluit van de OPEC om de olieproductie te verhogen, pakte vanmorgen nadelig uit voor de olie-aandelen. Zwaargewichten Shell en BP Amoco moesten terrein prijsgeven.

FRANKFURT

De Duitse beurs kon zich vanmorgen evenmin onttrekken aan het negatieve sentiment in Europa, maar het verlies in Frankfurt bleef beperkt. De DAX-index stond rond de middag 0,65 procent lager op een totaal van 7.220 punten.

Het verlies dat de Amerikaanse Nasdaq afgelopen vrijdag leed, zette vanmorgen vooral de technologiefondsen onder druk. Een van de weinige stijgers was Lufthansa. Het luchtvaartaandeel herstelde zich van de enorme verliezen van afgelopen week en klom 1,42 procent.

PARIJS

De Parijse beurs stond vanmorgen aan het begin van de handel op verlies, maar in de loop van de ochtend wist de beurs zich te herstellen. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 0,15 procent hoger op een stand van 6.713 punten. Het aanvankelijke verlies kwam vooral op rekening van France Telecom. De beurszwaargewicht verloor 1,45 procent. Beleggers menen dat het bedrijf achterloopt op het gebied van internet. Alcatel verloor bijna 3 procent. Winnaars waren Valeo, producent van auto-onderdelen, en energiefonds Alstom. Beide aandelen werden zo'n 2,5 procent duurder.

TOKIO

Op de effectenbeurs van Tokio zijn de aandelenkoersen vanmorgen flink gedaald. De Nikkei-index leverde 2,25 procent in op een stand van 16.131 punten. Vooral de technologiefondsen lieten het afweten doordat de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq afgelopen vrijdag bijna 3 procent omlaag was gegaan.

De overige beurzen in het Verre Oosten eindigden eveneens in de min. De beurs in Hongkong eindigde 1,5 procent lager. Het koersgemiddelde in Australië daalde 0,7 procent. De effectenbeurs van Zuid-Korea was gesloten in verband met een nationale feestdag.