In Frankrijk rijdt alles weer

Alle blokkades bij de ruim honderd olie-opslagplaatsen en raffinaderijen in Frankrijk zijn in de loop van afgelopen zaterdag opgeheven. De toezeggingen van de regering die het wegtransport midden vorige week deden besluiten de blokkades te handhaven, hebben de sector er nu toe gebracht om ze juist op te heffen. De belastingverlichting op diesel voor een vrachtwagen van meer dan 7,5 ton komt neer op ongeveer zesduizend gulden per jaar. De drie vakbonden voor transportondernemers gingen uiteindelijk akkoord wegens de `ophelderingen' die minister van Transport, Jean-Claude Gayssot, vrijdag verschaft had.

De boerenvakbond FNSEA gaf vrijdagnacht om twee uur het signaal dat de blokkades beëindigd konden worden, na een steuntoezegging van 150 miljoen gulden in de vorm van accijnsverlichting. De blokkades van transportondernemers en boeren en, in hun kielzog, van ambulance en buschauffeurs, rijschoolhouders en binnenschippers hebben zes dagen geduurd. In totaal kosten de lastenverlichtingen voor de diverse beroepsgroepen de regering 1 miljard gulden, zei minister van Financiën, Laurent Fabius, gisteravond op televisie. Het zal nog enkele dagen duren voordat alle 17.000 benzinestations in het land weer normaal functioneren, maar veel ervan zijn dit weekeinde alweer van voorraad voorzien.

Bij wijze van uitzondering hebben de tankwagens vergunning gekregen om dit weekeinde te rijden. Dit tot verontwaardiging van de vakbonden van vrachtwagenchauffeurs, die vinden dat hun leden nu opdraaien voor `de fratsen van de bazen'.