IMF: kabinet geeft Antillen te snel geld

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt de 100 miljoen gulden overbruggingskrediet die het Nederlands kabinet voor dit jaar aan de Antillen heeft toegezegd, op dit moment ,,niet te rechtvaardigen''.

Dit zegt Luc D. Everaert van het IMF vandaag in deze krant. Everaert leidt de IMF-delegatie die een bezoek aan de Antillen brengt om tot een akkoord te komen over sanering van de vrijwel failliete Antilliaanse economie. Volgens Everaert moet de Antilliaanse overheid eerst versneld bezuinigen op het ambtenarenapparaat. ,,Als versnelling van de maatregelen komende week niet in het akkoord komt, is dat bedrag van ruim 100 miljoen Nederlandse steun voor dit jaar niet te rechtvaardigen.''

Tijdens het bezoek van een Antilliaanse regeringsdelegatie aan Den Haag, ruim een week geleden, heeft het Nederlandse kabinet voor dit jaar een overbruggingskrediet aan de Antillen toegezegd. Het totale hulpbedrag moet door het IMF worden vastgesteld.

De Antillen hopen op overbruggingskredieten van in totaal 235 miljoen gulden tot 2002, op een herstelkrediet van in totaal 536 miljoen voor de middellange termijn en herfinanciering van de staatsschuld van ruim 3 miljard gulden. Nederland wil alleen nog ,,tranche-gewijs'' financieren, parallel aan economische hervormingen. Het overbruggingskrediet van 100 miljoen voor dit jaar wordt daarbij als een cruciale eerste stap voor verdere steun gezien.

DOSSIERwww.nrc.nl