Herstel Japanse economie zet door

Het herstel van de Japanse economie heeft zich in het tweede kwartaal voortgezet. De groei van het bruto binnenlands product bedroeg 1 procent, zo heeft het Economisch Planbureau vandaag bekend gemaakt. Eind 1999 kromp de Japanse economie.

De groei is hoofdzakelijk te danken aan stijgende overheidsuitgaven. Zonder deze stijging van 13,6 procent was de economische groei op nul uitgekomen. Tegelijk met het tweede kwartaal begon het Japanse begrotingsjaar en de overheid heeft dit jaar een recordschuld op zich genomen ter stimulering van de economie. De bijdragen van particuliere consumptie (een lichte stijging) en bedrijfsinvesteringen (lichte daling) hielden elkaar precies in evenwicht.

Minister Sakaiya (hoofd van het Economisch Planbureau) zei vandaag slechts ,,half tevreden'' te zijn met de cijfers. Het lopende, derde kwartaal wordt ,,buigen of barsten''. Voor werkelijk herstel is nog ,,één zet nodig'', aldus Sakaiya verwijzend naar de lopende discussie binnen de regering over een extra stimuleringspakket deze herfst. De verwachting is dat dit budget rond de 5 biljoen yen (120 miljard gulden) zal bedragen.

Minister Kiichi Miyazawa (Financiën) zei vandaag echter dat de overheid af moet stappen van het ,,eenzijdige, stimulerende fiscale beleid''. Dankzij dit beleid loopt de totale publieke schuld van Japan dit jaar op tot 130 procent van het bbp, een record in de geïndustrialieerde wereld.