Hafid Bouazza schrijft essay Boekenweek 2001

De auteur Hafid Bouazza (Oudja, 1970) gaat het essay schrijven over het thema van de Boekenweek 2001, `schrijven tusen twee culturen'. H. Brandt Corstius, die ook was benaderd om een Boekenweekessay te schrijven, is `schadeloos gesteld', zoals hij het zelf noemt. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bevestigt dat er met Brandt Corstius gesproken is, maar wil niets zeggen over de hoogte van de schadeloosstelling. De CPNB maakte vanmorgen de keuze voor Bouzza bekend.

Bouazza's essay, dat op 14 maart in de winkel ligt, is de non-fictie-pendant van het Boekenweekgeschenk dat geschreven zal worden door Salman Rushdie. Toen de CPNB in april Rushdie's toezegging bekendmaakte, was er veel kritiek op de keuze voor een niet-Nederlandse auteur. Uitgevers als De Geus en Vassallucci betoogden dat er genoeg Nederlandse auteurs van buitenlandse komaf waren die in het kader van het motto Het land van herkomst in aanmerking hadden kunnen komen.

CPNB-directeur H. Kraima ontkende destijds dat de CPNB om wille van Rushdie was afgeweken van het oorspronkelijke plan om de Boekenweek 2001 te wijden aan Rotterdam, Erasmus en `De lof der zotheid', waarbij de essayist H. Brandt Corstius het thema-essay zou schrijven. Brandt Corstius bevestigde vanochtend dat gerucht: ,,Er was oorspronkelijk een heel ander plan; ik zou samen met Arnon Grunberg iets schrijven naar aanleiding van `De lof der zotheid'. Dat ging niet door, volgens de CPNB omdat Michael Zeeman in maart had verklapt dat het thema Rotterdam zou worden. Volgens mij waren ze zo blij met die Rushdie dat alles ervoor moest wijken. Jammer, maar ik ben schadeloos gesteld en hoef het boekje niet eens meer te schrijven.''

Kraima antwoordt desgevraagd dat hij met Brandt Corstius in gesprek is geweest. ,,Als het thema `De lof der zotheid' was geworden, was het denkbaar geweest dat we Brandt Corstius hadden gevraagd. Maar meer dan een idee is het nooit geweest, en met Arnon Grunberg hebben we nooit gesproken.'' En over de schadeloosstelling: ,,We betalen wel meer mensen die zich met Boekenweekideeën bezighouden.''