Greenpeace besmeurt kantoor oliemaatschappij

Greenpeace zette vanmorgen 600 liter olie op de stoep bij TotalFinaElf.

Dat medewerkers van milieuorganisatie Greenpeace vanochtend in alle vroegte pal voor de hoofdingang van het Haagse hoofdkantoor van TotalFinaElf emmertjes ruwe olie leeggooien in een plastic bassin, vindt de veiligheidsdienst van de oliemaatschappij tot daar aan toe.

Dat twee professioneel uitgeruste klimmers een spandoek van zeven bij negen meter ophangen als protest tegen de gigantische olielekkages in Siberië, het zij zo. Dat de in rode overalls gestoken actievoerders werknemers pamfletten in de hand duwen, dat vindt de dienst ook nog niet zo'n ramp.

Maar als Greenpeace vervolgens probeert een ingang via de parkeerkelder onklaar te maken door het tapijt voor de liften en de trappen met ruwe olie te besmeuren, wordt het de beveiligingsdienst te veel. ,,U bent hiervoor verantwoordelijk, wij hebben u gewaarschuwd'', zegt een veiligheidsman dreigend tegen actieleider Eugène Baggen van Greenpeace terwijl die een emmertje op het tapijt leeggooit. ,,Wij blokkeren deze ingang om te bewerkstelligen dat alle werknemers langs de hoofdingang naar binnen gaan en kennis kunnen nemen van de vervuiling'', legt Baggen uit. Dan gaan de deuren van een lift open en ziet een andere medewerker wat de milieuorganisatie heeft aangericht. ,,Godverdomme!'' schr- eeuwt hij. De deuren van de ingangshal gaan dicht, niemand kan er meer uit.

Baggen wordt vastgepakt, zijn armen worden afgekneld en hij wordt afgevoerd. Veiligheidsmensen draaien de deuren van het halletje weer open. Men mag er weer uit. Het tapijt is total loss. ,,Jullie protesteren tegen lekkages maar jullie doen hier precies hetzelfde. En dat terwijl niet wij maar de Russen verantwoordelijk zijn voor de lekkages'', zegt een medewerker van de oliemaatschappij.

Even leek het er op dat het professionalisme waarmee Greenpeace zijn actie tegen TotalFinaElf uitvoert, zou worden beantwoord met een even professionele reactie van het doelwit. Het pakte toch nog anders uit. Met als gevolg dat de aandacht nog méér uitgaat naar het optreden van de oliemaatschappij in Rusland, die volgens Greenpeace weigert haar morele verantwoordelijkheid te nemen voor de enorme olievervuiling op de taiga en toendra. Achter de ruiten zien de werknemers de actie aan, onderwijl het pamflet lezend. Daarin staat dat in Siberië jaarlijks vijftien miljoen ton olie uit kapotte pijpleidingen lekt. Grond en rivieren raken vervuild, en de gemiddelde levensverwachting is sinds het begin van de oliewinning in 1959 afgenomen van 61 naar 45 jaar. Wat TotalFinaElf verantwoordelijk maakt voor deze vervuiling, stelt Greenpeace, is dat het bedrijf veel Russische olie aankoopt. ,,Wij hopen dat er nu binnen het bedrijf vragen worden gesteld'', zegt Martijn Lodewijckx van Greenpeace. Na tien minuten wordt Baggen vrijgelaten. De politie arriveert om ,,toezicht'' te houden.