Duitse wegen deze week op slot

In Duitsland zullen expeditiebedrijven met hun vrachtwagens deze week ook belangrijke wegen blokkeren uit protest tegen de stijgende benzine- en energieprijzen. Blokkades van pompstations worden vooralsnog uitgesloten. Dat heeft de voorzitter van de Bond voor Expediteurs vanmorgen na een vergadering met de belangrijkste vervoersbedrijven in Duitsland meegedeeld.

Zij eisen dat de milieubelasting wordt afgeschaft van jaarlijks 6 pfennig en verlaging van de motorrijtuigenbelasting. Afgelopen weekeinde blokkeerden boze chauffeurs in Nedersaksen met tientallen vrachtwagens enkele steden om bezoeken van verkeersminister Reinhard Klimmt (SPD) en minister-president Sigmar Gabriel (SPD) te verstoren.

,,De situatie dreigt in het hele land uit de hand te lopen'', reageerde de voorzitter van de Organisatie van Transportondernemingen in Nedersaksen Bernward Franzky. Volgens hem is het niet meer uit te sluiten dat woedende chauffeurs belangrijke snelwegen gaan blokkeren.

Ook taxi's overwegen aan de acties mee te doen. Zij moeten hun prijzen met 10 tot 15 procent te verhogen, waardoor veel taxichauffeurs ,,de tent wel kunnen sluiten'', aldus hun belangenorganisatie.

Ook de Duitse Vereniging voor Automobilisten ADAC heeft de strijd aangebonden met de rood-groene regering van bondskanselier Gerhard Schröder (SPD).

,,We zullen alles in het werk stellen de milieubelasting ongedaan te maken'', zei de woordvoerder van de ADAC. Bij de benzineprijs slepen de concerns in Duitsland slechts 30 procent in de wacht, de staat daarentegen 70 procent, rekende hij voor. Door de hoge belasting maakt de overheid de benzine onnodig duurder, meent de ADAC.