Dieptepunt euro zet Damrak op verlies

De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs werd vanmorgen opnieuw grotendeels bepaald door de negatieve koersontwikkeling van de euro. De grootste verliezers op het Damrak waren de technologiefondsen en de telecomaandelen. Uitgever VNU boekte het beste resultaat.

De koers van de euro blijft maar dalen. Vanmorgen dook de Europese munt voor het eerst onder de 0,86 dollar per euro. Tegen de middag noteerde de euro op een dieptepunt van 0,8570 dollar. Sinds de introductie in januari 1999 is de munt al 27 procent in waarde gedaald.

De Europese ministers van Financiën spraken dit weekeinde hun bezorgdheid uit over het koerspeil van de munt, maar stevige maatregelen om de koers op te krikken, werden niet genomen. De Franse minister van Financiën Fabius liet wel weten dat ingrijpen door de centrale banken een ,,beschikbaar instrument'' is, maar die opmerking werd door handelaren afgedaan als ,,te zwak''.

De koersontwikkeling van de euro zorgde vanmorgen voor een licht negatieve stemming op het Damrak. Het AEX-gemiddelde noteerde rond het middaguur 0,18 procent lager op een stand van 685,22 punten. Ook de technologiefondsen en de telecomaandelen droegen bij aan de daling van de Amsterdamse beursgraadmeter. De hightechs stonden onder druk na het lagere slot van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq afgelopen vrijdag.

Zo leverde chipmachinefabrikant ASM Lithography bijna 1 procent in op een koers van 43 euro precies. Ook automatiseerder Getronics leverde bijna 1 procent in. Het aandeel van elektronicaconcern Philips kalfde 1,4 procent af op 52,45 euro. UPC verloor ruim 2 procent op 26,39 euro. Daarmee was de kabelproducent de grootste daler onder de hoofdfondsen op de beursvloer.

De voedingsfondsen profiteerden van de malaise in de technologiesector. Zo dikte het aandeel Heineken bijna 1 procent aan op een koers van 59 euro. De bierbrouwer komt vrijdag met de cijfers over het eerste halfjaar. Ook Unilever mocht een plus bijschrijven. Het aandeel van de voedings- en wasmiddelenproducent klom 0,68 procent naar 51,60 euro.

Grootste stijger was VNU. Het aandeel van de uitgever dikte 1,13 procent aan op een koers van 62,40 euro. Het bedrijf liet vanmorgen weten 26 miljoen euro te willen investeren in de internetpagina Newmonday.com. De pagina, waarop gezocht kan worden naar een baan, is het resultaat van een joint venture met uitzendbureau Randstad. Uitgever Wolters Kluwer boekte een kleine plus van 0,35 procent op een koers van 23,18 euro. Elsevier bleef nagenoeg onveranderd op 13,30 euro.

Het aandeel Koninklijke Olie reageerde vanmorgen nauwelijks op de aankondiging dat de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) de olieproductie met 800.000 vaten per dag gaat verhogen. Het aandeel van de oliegigant verloor fractioneel.