Crash eist leven Italiaan naast baan

Een Italiaanse brandweerman is gisteren in Monza overleden als gevolg van een crash in de eerste ronde van de Grote Prijs van Italië. De 33-jarige Paolo Gislimberti werd waarschijnlijk getroffen door een wiel van een van de Formule I-wagens die daar in de grindbak waren beland. Na eerste hulp ter plaatse werd de brandweerman met ernstige hoofd- en borstwonden naar het ziekenhuis overgebracht. Daar overleed hij korte tijd later.

De Italiaanse justitie stelt een onderzoek in naar het ongeluk. De bij de crash betrokken coureurs zullen worden ondervraagd en er is beslag gelegd op hun wagens.

Gislimberti is de laatste in een reeks van dodelijke slachtoffers op Monza. Gisteren precies 39 jaar geleden verongelukte de Duitser Wolfgang von Trips in de Parabolica, de laatste bocht voor de finish. Na een aanrijding met Jim Clark belandde zijn Ferrari in het publiek, waar veertien doden vielen.

Dodelijke slachtoffers onder de Formule I-coureurs op Monza waren behalve Von Trips de Italiaan Alberto Ascari (1955), de Duitse Oostenrijker Jochen Rindt ('70) – eveneens in de Parabolica – en de Zweed Ronnie Peterson ('78), die een dag na de race overleed aan de gevolgen van een crash direct na de start.

In 1928 kwam de Italiaanse coureur Emilio Materassi bij een crash op Monza om het leven, en met hem 28 toeschouwers.