Cohen in cyberspace

Leonard Cohen is wel de laatste artiest die je associeert met internet. Op zijn meest recente plaat The Future uit 1992 gaf hij er blijk van weinig op te hebben met de moderne tijd. `I've seen the future, brother, it is murder', zingt hij daar met zijn charmante grafstem. Onlangs eindigde zijn Songs of Love and Hate (1971) in een Engels muziekblad overigens op de vijfde plaats in een top 30 van `treurigste platen aller tijden'. De afgelopen jaren heeft Cohen – ,,Religie is mijn favoriete hobby'' – zich teruggetrokken in een boedhistisch klooster in de bergen boven Los Angeles. Hij is ingewijd als monnik en heeft de dharma-naam `Jikan' aangenomen. Dat betekent zoveel als: `de stille'.

Maar het is wel een klooster met een internet-aansluiting en Cohen is niet helemaal stil gevallen. Vanaf de berg (Mount Baldy) ontdekte hij de fansite van een Finse accountant en computerdeskundige, Jarrko Arjatsalo. Cohen was zo onder de indruk van diens zeer complete overzicht van zijn werk (meer dan 700 webpagina's), dat hij regelmatig gedichten, schilderijen en zelfs `computer-kunst' is gaan leveren aan www.leonardcohenfiles.com. Tussen pagina's met onder meer een discografie, een beurs voor collector's items en foto's van fans, staat nieuw werk van Cohen – onopvallend gerubriceerd onder de titel `The Blackening Pages'. Zijn meest recente gedicht verscheen op 16 augustus op het web.

Cohen heeft ook het manuscript van zijn bekendste liedje Suzanne op het net gezet. Daarnaast is te volgen hoe hij de tekst herschreef van een nieuw nummer, A thousand kisses deep. En er valt ook het nieuwe voorwoord te lezen dat hij schreef bij de Chinese vertaling van zijn roman Beautiful Losers. Die roman schreef hij midden jaren zestig tijdens een hete zomer op het Griekse eiland Hydra. ,,Wat je nu in handen hebt, is meer een zonnesteek dan een boek.''

Inmiddels is Cohen van de berg afgekomen en werkt hij aan nieuwe liedjes, zo meldt de site. Hij legt ook de laatste hand aan een nieuwe poëziebundel. ,,Give me a Leonard Cohen afterworld'', zong Nirvana's Kurt Cobain. Dat is misschien wat veel gevraagd, maar in ieder geval is er nu Leonard Cohens virtuele wereld.

www.leonardcohenfiles.com