Camping bedolven: zeker twaalf doden

Zeker twaalf mensen zijn omgekomen op een camping in Zuid-Italië toen een rivier na zware regenval zondagmorgen vroeg buiten zijn oevers trad en het campingterrein bedolf onder een lawine van water, stenen en modder. Deskundigen zeggen dat de plaats onveilig was.

De meeste slachtoffers maakten deel uit van een groep Italiaanse invaliden en vrijwilligers die daar in houten bungalows een vakantie van twaalf dagen had gehouden. Zij zouden later zondag weer vertrekken.

De ramp in het kustplaatsje Soverato gebeurde om tien voor vijf 's ochtends. Sommige mensen kwamen om omdat zij zich niet snel genoeg uit de voeten konden maken, anderen omdat zij probeerden invaliden te helpen maar niet opgewassen bleken tegen het watergeweld.

De justitie is met een onderzoek begonnen. Al jarenlang werd gewaarschuwd dat de camping op een onveilige plaats lag, vlak langs het riviertje de Beltrame. Dat was een zogeheten fiumara: een meestal vrij droge rivier die na zware regenval heel snel kan aanzwellen tot een woeste, moeilijk te beteugelen watermassa. Het had in het bergachtige gebied twee dagen lang gestortregend en door de harde wind vanuit zee kon de Beltrame zijn water moeilijker lozen dan anders.

Ongeveer vijfhonderd meter voor de camping Le Giare trad de Beltrame buiten zijn oevers, bomen en stenen met zich meeslepend, maar ook gedumpte wasmachines en geparkeerde auto's. De paar tenten (twee weken geleden waren er nog tweeduizend gasten op de camping, nu tegen de zeventig) werden als stukjes papier meegesleurd, en de meeste bungalows stortten in. Vanmorgen werden nog zeker vier mensen vermist.

De vakantie voor de groep invaliden was georganiseerd door de katholieke vrijwilligersorganisatie Unitalsi. Die heeft bij de Europese kampioenschappen een groep invaliden voor de finale naar de Kuip gebracht, waarbij een felle botsing ontstond tussen stewards en Italiaanse journalisten.

In heel het gebied hebben overstromingen en aardverschuivingen voor tientallen miljoenen schade aangericht. Op Sicilië kwam een jongen om toen hij zijn voet zette op een kabelputje van de elektriciteitsmaatschappij waarop door kortsluiting hoogspanning was komen te staan.