Brandstofprotesten groeien in omvang

Acties van vrachtwagenchauffeurs tegen de hoge dieselprijs hebben zich uitgebreid tot vier landen. In Frankrijk zijn alle acties voorbij, nadat Parijs dit weekeinde instemde met een accijnsverlaging.

De olietermijnmarkt reageerde vanmorgen lauw op de productieverhoging waartoe de olieministers van de Opec gisteren in Wenen besloten. De noteringen boden nog weinig uitzicht op een sterke verlaging van de pompprijzen voor benzine en diesel.

De Opec, het oliekartel dat een derde van de wereldproductie voor zijn rekening neemt, besloot tot een productieverhoging van 0,8 miljoen vaten per dag (bijna drie procent van de totale Opec-productie), precies de uitkomst die werd verwacht. Het was de derde productieverhoging in dit jaar.

Rond het middaguur vandaag stond de prijs voor Brent (ruwe olie uit de Noordzee) voor levering in oktober op 32,28 dollar per vat, 50 dollarcent lager dan de slotprijs van 32,78 dollar van vrijdag.

De prijsdaling vanmorgen viel de handel tegen. Voor het openen van de Londense termijnmarkt was nog gerekend op een één tot anderhalve dollar lagere prijs.

In tal van Europese landen zijn opnieuw acties uitgebroken van vrachtwagenchauffeurs tegen de hoge dieselprijs die het gevolg is van de opgelopen olieprijs. In Brussel blokkeerden chauffeurs vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag de belangrijkste verkeersaders.

Ze dreigden de acties uit te breiden tot Antwerpen en Luik en eisen een verlaging van de dieselaccijns met omgerekend bijna 10 cent. In Ierland stelden chauffeurs de regering een ultimatum voor overleg vanmiddag, onder dreiging van landelijke blokkades. In Groot-Brittannië zorgden blokkades van zes van de negen olieraffinaderijen door boeren, vissers en taxichauffeurs voor lange rijen automobilisten voor de tankstations.

Duitse transporteurs dreigden vanmorgen wegen te blokkeren, als de eco-belasting van 6 pfennig op diesel niet wordt opgeheven en de wegensbelasting verlaagd.

Franse acties werden dit weekeinde beëindigd na de toezegging van de Franse regering dat de dieselaccijns met wordt verlaagd met een bedrag dat neerkomt op 6000 franc (2000 gulden) per vrachwagen per jaar.

Volgens olie-analist Leonidas P. Drollas van het Centre for Global Energy Studies in Londen is het Opec-besluit van gisteren een ,,papieren verhoging", omdat de feitelijke productieverhoging die Saoedi-Arabië op eigen houtje toch al doorvoert daarin moet worden inbegrepen. Hij schat deze verhoging op 0,75 miljoen vaten per dag. Daarbij is volgens hem niet eens zeker hoeveel daarvan voor eigen Saoedische consumptie is bestemd en hoeveel voor de wereldmarkt. [Vervolg OPEC: pagina 13]

OPEC

Geen verklaring, maar wel muziek vcan Strauss

[Vervolg van pagina 1] Aan de vergadering was wereldwijd aanzienlijke druk op de OPEC voorafgegaan, met name door de Verenigde Staten. President Clinton waarschuwde vorige week in New York de Saoedische kroonprins Abdullah voor een recessie als de situatie op de oliemarkten niet verbeterde.

Saoedie-Arabië is het enige Opec-land met een substantiële reservecapaciteit. Ook door de EU, Japan en de jonge, van olie zeer afhankelijke industrielanden in Azië werd op een forse productieverhoging door de Opec aangedrongen.Later op de dag volgde gisteren in Wenen een kort officeel beraad van niet meer dan anderhalf uur in het Opec-hoofdkwartier. De verwachte persconferentie van de secretaris-generaal van de Opec bleef uit, zelfs geen officiële mededeling over de productieverhoging werd er gedaan. Vanmorgen heeft de Opec zijn informele beraad hervat om een nieuwe secretaris-generaal te kiezen. De Opec-ministers, het corps diplomatique en de media waren gisteravond op het stadhuis de gast van de burgemeester van Wenen. Voorafgaand aan een diner werden de aanwezigen onthaald op ballet en muziek (Richard Strauss) en een Oostenrijkse performance die 40 jaar Opec verheerlijkte. De Opec is op 14 september 1960 in Bagdad opgericht, in 1965 vestigde het oliekartel zijn hoofdkwartier in Wenen. Eind deze maand wordt het 40-jarige bestaan van de Opec gevierd met een topconferentie in Caracas (Venezuela is momenteel fungerend voorzitter van de Opec).

ACTIES: pagina 13