Bakzeil Justitie VS inzake `Chinese spion'

De Amerikaanse regering heeft op een klein onderdeel na, alle aanklachten wegens spionage tegen de voormalige Los Alamos-wetenschapper Wen Ho Lee wegens gebrek aan bewijs laten vallen. Naar verwachting zou de rechter Lee, die sinds december vorig jaar in voorarrest zit, vandaag op vrije voeten stellen.

Lee werd eerder door de FBI beschuldigd van het stelen van de ,,kroonjuwelen'' van de Amerikaanse nucleaire wapengeheimen. Nu heeft hij met Justitie in een strafverminderingsovereenkomst (plea-bargain deal) afgesproken dat hij toegeeft beveiligde bestaanden te hebben gedownload naar een niet beveiligde computer.

Naar wordt verwacht zal de rechter hem veroordelen tot de tijd die hij in voorrarrest heeft doorgebracht. Justitie laat verder alle 39 aanklachten van ,,handelingen met de opzet om de Verenigde Staten schade te berokkenen'' vallen. Ook 19 lichtere aanklachten worden geschrapt. Een van Lee's advocaten noemde het overblijvende delict ,,een extreem technische overtreding''.

De in Taiwan geboren maar tot Amerikaans burger genaturaliseerde Lee werd in maart vorig jaar ontslagen door de Nationale Laboratoria in Los Alamos temidden van beschuldigingen dat China in het laboratorium spioneerde naar de Amerikaanse atoomgeheimen.

De voorzitter van de Aziatische Jurische Kring in de VS, Victor Hwang, noemde de overeenkomst met Justitie ,,ongelooflijk''. ,,Het onhult de zwakte van de zaak die het Openbaar Mininsterie wilde maken. Hiermee geeft Justitie toe dat dit niet de grote spionagezaak is waar iedereen het eerst over had.'' Groeperingen van Aziatische Amerikanen hebben gezegd dat Lee werd verdacht omdat hij van oorsprong Taiwanees is en dat de zaak de akelige schaduw draagt van het anti-Aziatische racistische verleden, zoals de internering in de Tweede Wereldoorlog van 120.000 Japanse Amerikanen.

Vertegenwoordigers van Justitie en politie hebben ontkend dat zij hun zaak verloren hebben. Enige weken geleden herriep een FBI-agent zijn eerdere getuigenis dat Lee een collega had bedrogen.

Ook verklaarden nucleaire wetenschappers dat de bestanden die Lee had gedownload geen belangrijke geheimen bevatten.