Wenen: snel einde sancties

De Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel verwacht dat de sancties van de Europese Unie tegen zijn land spoedig zullen worden opgeheven. Hij zei dit gisteravond op een persconferentie in Wenen nadat een commissie in opdracht van veertien EU-landen een voor Oostenrijk gunstig rapport had uitgebracht over de situatie van minderheden en mensenrechten in dat land.

Schüssel prees de commissie van drie `wijzen' als ,,drie persoonlijkheden die de verleiding hebben weerstaan om een onderzoek zonder conclusie in te leveren. In plaats daarvan hebben ze een zorgvuldig bericht over onze Heimat gepresenteerd, en ze eisen van de veertien EU-landen dat de sancties worden opgeheven.''

De commissie, bestaande uit de Finse ex-president Ahtisaari, de Duitse volkenrechtsgeleerde Frowein en de Spaanse oud-Eurocommissaris Oreja, verrichtte het onderzoek in opdracht van de veertien regeringsleiders van de Europese Unie. Die besloten in februari op te treden tegen mede-lidstaat Oostenrijk nadat daar de extreem-rechtse FPÖ tot de regering toetrad.

Wel waarschuwen de drie dat sommige politici van de FPÖ ,,nauw aan het nationaal-socialisme verwante'' uitdrukkingen gebruiken. Maar degenen die dat doen zitten niet in de regering. Minister van Justitie Dieter Böhmdorfer krijgt een standje omdat hij zou proberen via het dreigen met rechtszaken critici de mond te snoeren.

FPÖ-fractievoorzitter Peter Westenthaler zei gisteren met de beschrijving van de FPÖ als ,,rechtspopulistische partij met radicale elementen'' te kunnen leven. ,,Iedereen weet dat wij rechts en niet links zijn'', zei Westenthaler ,,en populisme is een goede zaak. Elke succesvolle partij is populistisch want dat betekent `voor het volk en met het volk'. En ach, radicale elementen vind je in elke partij.''

Kanselier Schüssel zei trots te zijn op de beoordeling door de commissie van zijn regering. ,,U weet allemaal wat gevreesd werd toen deze regering aantrad. De rechten van minderheden zouden in gevaar komen, buitenlanders zouden zich niet meer veilig voelen. Niets van dat alles is waar, zo blijkt uit het rapport. Het is daarom belangrijk dat we binnen de EU weer gewoon aan het werk gaan. Oostenrijk moet zijn belangrijke stem weer kunnen laten horen'', aldus Schüssel.

Vice-kanselier Susanne Riess-Passer (FPÖ) wilde niet ingaan op de kritiek met betrekking tot de FPÖ. ,,Al deze opmerkingen zijn de drie wijzen door onze tegenstanders ingefluisterd'', zei ze. Volgens haar ,,moet het nu voor eens en altijd afgelopen zijn met het zwart maken van de FPÖ. Wij zijn geen extreem-rechtse partij, niemand mag ons met de Le Pens en de Schönhubers over een kam scheren.'' In tegenstelling tot fractievoorzitter Wesenthaler ziet Riess-Passer geen radicale elementen binnen de FPÖ. ,,Bij ons zult u geen radicalen vinden'', verklaarde ze. Schüssel en Riess-Passer zeiden beiden dat in Oostenrijk geen basis bestaat voor een extreem-rechtse of racistische partij.

dossier Oostenrijk

www.nrc.nl