Vestingstadje gebukt onder Terror Team

Sinds 1995 terroriseert een jongerengroep het vestingstadje Brielle. Er is geen politie. De burgemeester is daar ,,moedeloos' van.

,,Ik sta ermee op en ga ermee naar bed' zegt burgemeester Trix van der Kluit (VVD) van het Zuid-Hollandse Brielle. Een groep van veertig jongeren terroriseert het vestingstadje dat door de burgemeester als ,,netjes aangeharkt' wordt gekarakteriseerd. Maar op muren gekladde teksten als ,,voel je beter, sloop een skater' en ,,terror über alles' doen anders vermoeden.

Sinds 1995 lijden de 16.000 inwoners van Brielle onder de groep, in leeftijd variërend van 13 tot midden twintig. De jongeren hebben kaalgeschoren koppen, dragen bomberjacks, sportschoenen en petjes – het uiterlijk van zogenaamde gabbers.

Zij richten vernielingen aan, plegen inbraken en bedreigen inwoners. Sinds juni is de situatie geëscaleerd. Telefooncellen worden vernield, prullenbakken opgeblazen met vuurwerk en bij het postkantoor, waar de jongeren `hangen', klinken elke avond wel pistoolschoten. De gemeente steekt sinds 1998 elk jaar 200 duizend gulden extra in jeugdvoorzieningen, maar de jongeren doen er niets mee. Integendeel, ze sloopten de skatebaan (kosten: één ton), die juist op hun verzoek was aangelegd.

De ruiten van een tankstation sneuvelen keer op keer en medewerkers van het jongerencentrum Bravo worden bedreigd. De jongerengroep, die zich het Brielle Terror Team noemt, mag het centrum namelijk niet meer betreden. In de bosjes rondom het gebouw liggen volgens jeugdwerker Ben van Stijn regelmatig ,,seksende, blowende en zuipende 13-jarigen.'

Van Stijn zegt dat ,,de oorlog' al vijf jaar duurt en al die tijd probeert hij zonder veel succes de jongeren tot kalmte te manen. De deuren van het jeugdcentrum zijn continu op slot – ,,het lijkt hier Fort Knox wel', zegt Van Stijn. Desondanks zijn daar playstation-spelcomputers gestolen en is de kas leeggeroofd. Uiteindelijk boden alleen camera's nog uitkomst.

Hoe kan het dat de groep ongestraft haar gang kan gaan? Burgemeester Van der Kluit zegt dat er overdag geen agenten in Brielle rondlopen; en op de drukste uitgaansavond (vrijdag) zijn dat er maar ,,enkelen'. Daar wordt ze ,,moedeloos' van. Het is niet de schuld van de politie, meent ze, hoewel die pas twee processen-verbaal heeft opgemaakt. De politie spreekt van ,,onderbezetting' als gevolg van Euro2000, ,,en daarna moest iedereen nog met vakantie'.

De jongens en meisjes van het Brielle Terror Team vertonen overeenkomsten met groepjes hangjongeren die op ook in andere steden en dorpen voorkomen. Maar waar die groepjes niet meer doen dan buurtbewoners een onveilig gevoel geven, is de situatie in Brielle uit de hand gelopen. Deze jongeren hebben uiteenlopende leeftijden, waardoor de continuïteit van de groep wordt gewaarborgd. Bovendien doet de politie niets aan hun vandalistische gedrag.

Naar de vraag hoe de groep zo ver kon komen blijft het gissen. Een slechte opvoeding, roepen alle betrokkenen – behalve de jongeren zelf – in koor. ,,En', haast jeugdwerker Van Stijn die zich al vijf jaar intensief met de groep bezighoudt, daaraan toe te voegen, ,,het zijn ook niet de slimsten.' De achterliggende oorzaak wordt afgedaan met een dooddoener: het ligt aan de veranderende maatschappij.

Wanneer burgemeester Van der Kluit de jongeren uit Brielle over straat ziet ,,zwalken', vraagt ze zich af: ,,Hebben die kinderen geen ouders hebben of zo?'. ,,Ik begrijp dat niet altijd', zucht ze.