`Tunnel tussen Japan, Rusland'

Een consortium van zes Japanse ondernemingen presenteert deze maand plannen voor de aanleg van een treintunnel tussen Japan en Rusland. De bouw moet de Japanse industrie via het spoor goedkoper toegang bieden tot het Europese vasteland, meldt de Far Eastern Economic Review. De tunnel moet worden gegraven tussen het noordelijke Japanse eiland Hokkaido en het Russische eiland Sakhalin. Een tweede tunnel moet Sakhalin weer koppelen aan het Russische vasteland. Via een ,,geïnternationaliseerde'' Trans-Siberië-express kunnen Japanse goederen dan verder naar Moskou en andere Europese bestemmingen. Uitvoering van het idee kost circa 22,5 miljard gulden. Het plan valt of staat bij een eventueel akkoord tussen Rusland en Japan over de door beiden geclaimde Koerilen ten noorden van Japan. De Sovjet-Unie bezette de vier eilanden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een bezoek van de Russische premier Poetin aan Japan eerder deze week bleek dat zo'n akkoord nog niet in het vat zit.