Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Larry King Live. Diepte-interview met de Russische president Vladimir Poetin. Aan bod komen onder meer de ramp met de onderzeeër Koersk, de Millennium Top en de toekomst van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen. CNN, 3.00, 10.00 en 21.00u.

Wereld Haven festival 2000. Verslag van de open dagen in de Rotterdamse haven, die vorig weekend plaatsvonden. RTL5, 17.00-17.30u.

2Vandaag. Reportage over de jacht op de Britse `nailbomber' die vorig jaar tot zes keer levenslang werd veroordeeld op basis van videobeelden. Ned.2, 17.29-19.00u.

Nova. Onder meer een reportage over Herman Brood. De kunstenaar-muzikant heeft onlangs een nieuwe cd uitgebracht, speelt in een film en is naar eigen zeggen (tijdelijk) afgekickt. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

EUtopia. Eerste aflevering van 20-delige serie over Europa en Europeanen, gemaakt door maar liefst 45 jonge filmmakers uit verschillende Europese landen. Ned.3, 16.28-17.00u.

Oeganda: de straten van Jinja. Portret van Oegandese straatkinderen, die vaak lijm snuiven en niet naar school gaan. Ned.2, 19.00-19.30u.

AMUSEMENT

Niet uit het raam. Registratie van programma `Kruistocht' van cabaretgroep Niet Uit Het Raam. Ned.3, 20.53-22.00u.

FILM

Ed (Bill Couturié, 1996, VS). Voormalige documentairemaker regisseerde familiekomedie annex vehikel voor Matt (Friends) LeBlanc. Honkballer moet kamer delen met chimpansee. Net5, 18.25-20.00u., met reclame.

.All Stars (Jean van de Velde, 1997, Nederland). Door regisseur van Lek met veel vaart gefilmde tragikomedie over voetbal en ouder worden heeft enkele zwakke plekken, maar onderscheidt zich door enthousiast ensemblespel en typisch Hollandse beelden. Zeven jongens (Antonie Kamerling, Danny de Munk, Daniël Boissevain, Peter Paul Muller, Raymi Sambo, Thomas Acda, Kasper van Kooten) maken voorafgaand aan hun 500ste competitiewedstrijd de balans op van hun leven en vriendschap. Leidde tot tv-serie. Ned.3, 19.00-20.53u.

.Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993, VS). Dankzij animatie- en computertechnieken tot leven gewekte dinosauriërs stelen de show in weergaloos en uiterst succesrijk griezelavontuur over een uit de hand gelopen pretpark met genetisch gemanipuleerde fauna uit de prehistorie. Op scenario en spelregie zou je van alles kunnen aanmerken. Met Sam Neill, Laura Dern, Richard Attenborough. Veronica, 19.55-22.15u., onderbroken door reclame.

Hocus Pocus (Kenny Ortega, 1993, VS). Kinderachtig en luidruchtig mengsel van fantasy en komedie. Tieners bestrijden de op kinderen azende heksen Bette Midler, Sarah Jessica Parker en Kathy Najimy. Veel speciale effecten. RTL5, 20.00-21.45u., onderbroken door reclame.

.From Russia with Love (Terence Young, 1963, Engeland). Tweede James Bond-film behoort, samen met Dr. No, tot de beste afleveringen van het subgenre. Met Sean Connery, Robert Shaw, Lotte Lenya. Net5, 20.00-22.10u., onderbroken door reclame.

.Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1979, Nederland). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfsema is wel eens uitgeroepen tot de op Turks Fruit na beste Nederlandse speelfilm ooit. Zie Film-vooraf. RTL5, 21.45-0.35u., met reclame.

True Lies (James Cameron, 1994, VS). Regisseur van de Terminator-films en Titanic maakte een peperdure en nogal ironische actiefilm met Arnold Schwarzenegger als een naar James Bond gemodelleerde geheim agent. Dat echtgenote Jamie Lee Curtis denkt dat hij een saaie computerverkoper is, leidt tot weeë moraal over gezins- en huwelijksleven. Net5, 22.10-0.45u., met reclame.

.Dead Man Walking (Tim Robbins, 1995, VS). Zie Film-vooraf. Ned.3, 22.45-0.30u.

.Saturday Night Fever (John Badham, 1977, VS). Succes- en invloedrijke, op het ritme van de muziek van de Bee Gees geschreven discofilm maakte van John Travolta universeel tieneridool. Winkelbediende uit Brooklyn zoekt alle heil in de disco, maar doorziet gaandeweg de ijdelheid ervan. BBC2, 23.00-0.55u.

Smilla's Sense of Snow (Bille August, 1997, Denemarken/Duitsland/Zweden). Deense bestseller van Peter H⊘eg stond model voor internationale, groots aangepakte thriller met Julia Ormond als solitaire half-Eskimo die in kleinsteeds Kopenhagen dood van buurjongetje onderzoekt en onderwijl voor buurman Gabriel Byrne valt. Ned.1, 23.26-0.55u.

Uncovered (Jim McBride, 1994, Engeland/Spanje). Europese productie van New Yorkse regisseur (The Big Easy, Breathless) is een kleurrijk in Barcelona gesitueerde routine-whodunit over raadselachtige moord op ex-geliefde van kunsthistorica Kate Beckinsale die een 15de-eeuws Vlaams schilderij aan het restaureren is. VRT, 23.30-1.11u.

Murder by Death (Robert Moore, 1966, VS). Door Neil Simon geschreven detective-parodie. Excentrieke miljonair (Truman Capote) inviteert vijf beroemde speurders, in wie zich o.m. Sam Spade, Miss Marple en Charlie Chan laten herkennen, om een die nacht te plegen moord op te lossen. Ook met Peter Falk, Alec Guinness, Peter Sellers, David Niven, Maggie Smith. Ned.2, 23.45-1.22u.

The Passage (J. Lee Thompson, 1979, Engeland). Onbeduidende oorlogsfilm met Anthony Quinn als Baskische gids, die de door nazi Malcolm McDowell belaagde chemicus James Mason helpt ontsnappen door de Pyreneeën. SBS6, 23.45-1.15u., onderbroken door reclame.

At Close Range (James Foley, 1986, VS). Confectie-film treedt weinig inventief in voetsporen van Rebel without a Cause, American Graffiti, The Outsiders en Rumblefish. Kansarme Sean Penn kiest op platteland van Pennsylvania het criminele pad van vader Christopher Walken, maar krijgt ook een deugdzaam vriendinnetje. SBS6, 1.15-3.15u., onderbroken door reclame.

The Jokers (Michael Winner, 1967, Engeland). Londense jongelieden Michael Crawford en Oliver Reed besluiten, voor de grap, de kroonjuwelen te stelen in charmante thriller-komedie. BBC1, 1.20-2.50u.

Looking for Mr. Goodbar (Richard Brooks, 1977, VS). Ouderwets ruimdenkende verfilming van bestseller van Judith Rossner is zwaar op de hand. Diane Keaton charmeert als een door jeugdtrauma's geplaagde lerares met een ambivalente hang naar one night stands. BBC2, 1.35-3.45u.

En nagesynchroniseerd:

Goldfinger (Guy Hamilton, 1964, Engeland), ARD, 22.40-0.25u.; Chamäleon (Michael Pavone, 1995, VS), ARD, 0.35-2.20u.; Terror in a Texas Town (Joseph H. Lewis, 1958, VS), ARD, 2.20-3.40u., zwart-wit; Les deux anglaises et le continent (François Truffaut, 1971, Frankrijk), ZDF, 2.20-4.25u.; The Killer Is Loose (Budd Boetticher, 1956, VS), ARD, 3.40-4.50u., zwart-wit.