Race van miljoen op drafbaan in Wolvega

Een prijzenpot van een miljoen gulden in één draverij, waarvan 350.000 gulden voor de winnaar. In Nederland was nog nooit zo'n hoog bedrag in deze tak van paardensport te winnen. Met dank aan de Japanse economie. Vandaag is de drafbaan van Wolvega het decor van deze miljoenenrace.

De man achter `de race van een miljoen' is Tjalco de Witte, eigenaar van een in Joure gevestigd beleggingsbedrijf en gepassioneerd liefhebber van de drafsport.

,,Als klein bedrijfje op de financiële markt moet je laten zien dat je tot grote daden in staat bent. Als eigenaar van hengsten moet je anderen overtuigen van de kwaliteiten van jouw hengsten, waardoor ook zij die hengsten gaan gebruiken om veulens mee te fokken'', zegt De Witte.

Voor de mensen die één van de drie hengsten gebruikten die op de stoeterij Dragon Stables van De Witte ter dekking stonden, stortte hij zelf vier jaar geleden het inschrijfgeld van vijfhonderd gulden voor deze race. Anderen die een in Nederland ter dekking staande hengst hadden gebruikt, konden hun veulen tegen betaling van eenzelfde bedrag inschrijven. Dat potje van 55.000 gulden werd belegd in Japan. De economie daar ontwikkelde zich in een zodanig tempo dat de prijzenpot uitgroeide tot een miljoen gulden.

Afgelopen zaterdag waren er op de drafbaan Wolvega zes draverijen, waarvan de eerste twee van elke koers zich plaatsten voor de finale van vandaag. Odd's Against, die veel indruk maakte in de Derby, liep de op één na snelste tijd. Hij moest met een tiende seconde achterstand zijn meerdere erkennen in Orchide Hendrika. Deze merrie is in bezit van De Witte. Daarnaast lopen er van hem nog drie fokprodukten mee, waarvan hij er nog één ook zelf in eigendom heeft.

De Nederlandse Hippische Sportbond (NHS) stelt zich kandidaat om het Europees kampioenschap eventing, voorheen military, in 2003 te houden in Boekelo. De kandidatuur volgt op een verzoek van de organisatoren van de Military Boekelo, die het kampioenschap graag naar hun gemeente willen halen. Ook het Ierse Punchestown is kandidaat.

    • Jacob Melissen