PSV slordig ondanks zege op Fortuna

PSV ontmoette gisteravond bij Fortuna Sittard nauwelijks tegenstand. De Eindhovenaren boekten een eenvoudige 3-0 overwinning. Hierdoor werd Fortuna naar de laatste plaats van de eredivisie verwezen.

De Limburgers wachten na drie wedstrijden nog altijd op het eerste punt én doelpunt. Wel moest de van FC Barcelona overgekomen doelman Ruud Hesp tien treffers incasseren. ,,Het wordt problematisch'', erkende de nieuwe trainer Henk Duut. ,,In de eerste zeven wedstrijden ontmoeten we de top-vijf van vorig jaar. Je hoopt tegen de landskampioen van vorig jaar voor een verrassing te kunnen zorgen. Toen we kort voor rust met 2-0 achter kwamen zat dat er niet meer in.''

PSV vond in Sittard de weg terug naar de top van de eredivisie. Het verjongde team van trainer Erik Gerets herstelde zich van het zwakke optreden tegen Willem II (2-2) van dinsdag. Maar het is nog te vroeg om te concluderen dat PSV de vorm van vorig seizoen weer te pakken heeft. Daarvoor was het spel van de landskampioen te slordig en de tegenstand van Fortuna Sittard te pover. PSV wekte vijf dagen voor de ontmoeting met Dinamo Kiev dan ook allesbehalve de indruk rijp te zijn voor een optreden in de Champions League. De Eindhovenaren verspeelden zelfs tegen Fortuna opvallend vaak de bal. Een eigenschap die tegen de uitvinders van de snelle tegenaanval uit Kiev meedogenloos wordt afgestraft. Die conclusie trok Gerets achteraf ook. ,,Het tempo waarin Kiev speelt ligt drie keer hoger dan dat van Fortuna. Deze ploeg speelt ook sneller dan wij hier deden. Maar onze organisatie in de verdediging was goed en dat geeft vertrouwen.''

Het nieuwe spitsenkoppel van de kampioen kan nog lang niet tippen aan het duo dat Nilis en Van Nistelrooij vormden. Bruggink en Kezman wisten doelman Hesp weliswaar beiden te passeren. Vooral het optreden van de Joegoslavische man van 25 miljoen gulden zal het optimisme van PSV voor het duel tegen Dinamo Kiev behoorlijk temperen.

Kezman, een makkelijke `tuimelaar' in het strafschopgebied, bewees opnieuw heel snel en kort van zijn directe bewaker weg te kunnen draaien. In de afronding miste hij vaak kracht en overzicht. Die handicap stond zijn eerste competitietreffer niet in de weg. In de 44ste minuut mocht Kezman een voorzet van Bouma in alle rust aannemen. De verbaasde Joegoslaaf merkte dat geen enkele verdediger de bal wilde onderscheppen en schoot de tweede Eindhovense treffer binnen. Bruggink had in de dertiende minuut de score vanuit een vrije trap al geopend.

De schaduwspits heeft de afgelopen twee jaar goed gekeken naar zijn vertrokken leermeester Luc Nilis. ,,Het nemen van vrije trappen is een kwestie van trainen'', legde Bruggink uit. ,,Dat heb ik ook donderdag nog uitgebreid gedaan met de `Reus' (doelman Waterreus, red.) en een stel poppen. Nilis schoot acht van de tien vrije trappen in de kruising. Zover ben ik nog niet. Ik trap nog veel met binnenkant voet. Hij deed dat met zijn wreef waardoor de bal meer snelheid krijgt.''

Na de hervatting speelde PSV de wedstrijd rustig uit. Ooijer, die zijn plaats was kwijtgeraakt aan Van der Weerden, mocht Nikiforov in het hart van de Eindhovense verdediging vervangen. Claudio fleurde zijn wissel met Rommedahl op met een snelle treffer. De Braziliaan stond nog geen twee minuten in het veld toen hij na een voorzet van Heintze de bal in het doel kon tikken. Kezman liet voor open doel de bal lopen.

Bruggink erkende dat PSV te gemakkelijk gas terug had teruggenomen. ,,We konden de concentratie niet vasthouden. Dat was ook tegen Willem II het probleem. We hebben nog niet de vorm van vorig jaar.''