Opvraag nummers telefoon duurder

Het opvragen van een telefoonnummer wordt opnieuw duurder. Vanaf 15 september kost een gesprek met 0900-8008, voorheen 008, twee gulden, terwijl het opvragen van een buitenlands nummer (0900-8418) een rijksdaalder gaat kosten.

Op dit moment is het tarief voor binnenlandse informatie 1,50 gulden. Voor dat bedrag kunnen maximaal drie nummers worden opgevraagd. Het opvragen van buitenlandse telefoonnummers kost nu twee gulden.

Volgens KPN Telecom is de verhoging nodig om de dienst `meer kostendekkend' te krijgen. Een woordvoerder meldt dat zelfs met de nieuwste tariefsverhoging de dienst verlies lijdt. ,,Het is voor een deel een service aan de klant'', aldus de zegsman. Volgens hem zijn er met internet, telefoonboeken en cd-rom voldoende alternatieven voor de telefonische inlichtingendienst.

Het tarief voor de goedkopere geautomatiseerde inlichtingendienst 118 wordt niet verhoogd en blijft negen dubbeltjes per oproep. Voor dat geld kan één telefoonnummer worden opgevraagd. Ook voor deze `geautomatiseerde' dienst heeft KPN werknemers aangesteld. Een computer neemt een deel van de taken van de operator over zoals het voorlezen van telefoonnummers aan de klant. Anders dan bijvoorbeeld reisinformatie van de Nederlandse Spoorwegen is het volledig geautomatiseerd opvragen van telefoonnummers technisch nog niet mogelijk.

De prijs van telefonische inlichtingen is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Toen KPN, destijds nog PTT, een staatsbedrijf was met een monopolie op het telefoonverkeer, was het telefonisch opvragen van inlichtingen over telefoonnummers nog gratis.